Det er snakk om et såkalt Digital Travel Credentials (DTC). Prosjektet ble annonsert i fjor, og prøveperioden er nå igang.

LES MER HER!

Første gang

I pilotprosjektet, i samarbeid med Finnair, det finske politiet og flyplassoperatøren Finavia, får passasjerer bruke digital ID på telefonene sine i stedet for fysiske pass.

I første omgang er det snakk om finske statsborgere som reiser fra Helsinki til Storbritannia. Her får de reisende bruke en digital ID på smarttelefonene sine i stedet for fysiske pass når de går gjennom grensekontrollen. 

Det er første gang et digitalt pass har blitt akseptert ved en grensepassering. Målet er å gjøre prosessen raskere og smidigere. Prosjektet er et samarbeid mellom Finland, Finnair, det finske politiet og flyplass-operatøren Finavia.

Trenger bredere grunnlag

DTC fungerer slik at Digital Travel Credentials (DTC) lastes ned på smarttelefonene sine fra Apple App Store eller Google Play Store. Tjenesten krever at sluttbrukere har en eller annen form for andrelags cybersikkerhets-funksjon installert på enheten, inkludert en PIN-kode eller en biometrisk låsemetode. 

LES MER: Typisk finsk!

De må også registrere seg hos politiet i bydelen Vantaa (der hovedflyplassen ligger). De nødvendige dataene skal deretter legges inn 36 til fire timer før avgang.

Funn fra disse forsøkene vil gi EU-kommisjonen et bredere grunnlag for en vurdering. Om forsøket er vellykket vil det bane vei for en bredere bruk av digitale pass over hele EU. ©