Den klassiske charterturen har med andre ord fortsatt en solid posisjon i det norske markedet. Samtidig har de reisende oppdaget muligheten til å sette sammen pakkereisen selv. 

Større frihet

– I Norge har denne reisetypen raskt blitt populær. Det er en veldig fleksibel måte å reise på, sier salgssjef i TUI Norge, Anya Tonn, i en pressemelding.

– Noen ganger passer det ikke å være borte i en eller to hele uker. Da kan du legge til eller trekke fra dager og få maks ut av reisebudsjettet.

En klassisk pakkereise består som regel av seter på et charterfly og hotell til reisemål i området rundt Middelhavet og Kanariøyene. Du bestiller en ferdig pakke med en reiselengde på en eller to uker, gjerne også med busstransport fra flyplassen til reisemålet.

En såkalt dynamisk pakkereise skiller seg fra den klassiske, ved at du har større frihet og mange flere valgmuligheter.  Du skreddersyr reisen i større grad selv, og du er fortsatt dekket av pakkereiseloven.

Rimeligere reisemål

Hos en stor turoperatør som TUI har du over hundre ulike reisemål å velge blant. Men selv om du kan velge mellom alt fra Los Angeles og Las Vegas i USA, til Manchester i Storbritannia, Gardasjøen og Rimini i Italia, for ikke å snakke om paradisøya Zanzibar utenfor Tanzania, lander de aller fleste på de tradisjonelle klassikerne.

Av de mer «ukjente» reisemålene har «nykommeren» Albania sneket seg opp på topp ti-lista.

– Albania har fått et oppsving inn mot fellesferien på grunn av fokuset på reisemål som ikke bruker euro, sier kommunikasjonssjef i TUI, Anne Mørk-Løwengreen.

Med svak krone og en ellers presset økonomi fremstår rimeligere «Syden»-steder som Tyrkia og nevnte Albania som interessante alternativer.

TUIs Topp 10-liste stå langt i 2023*

Gran Canaria, Mallorca, Tenerife, Antalya (Tyrkia), Kreta, Albania, Kypros, Alicante, Malaga og Gazipasa i Tyrkia.
*Listen gjelder de mest bestilte dynamiske reisene fra 1. januar til 21. juni 2023.

Slik skiller dynamiske reiser seg fra charter

  • Du flyr ikke i et charterfly, men velger et rutefly
  • Du kan velge blant flere flytider
  • Du kan velge mellom flere reiselengder
  • Du kan velge mellom flere reisemål verden rundt
  • Tradisjonell busstransport ikke inkludert
  • Du må normalt betale et litt høyere depositum.
  • Det er strengere regler for å gjøre endringer i bestillingen
  • Det er dekket av pakkereiseloven ©