Fra mandag letter flere av regjeringens reiserestriksjoner i EØS, Schengen og Storbritannia. Langt flere land, regioner og øyer i Europa blir grønne.

God flyt

Fullvaksinerte og personer som har hatt koronaviruset det siste halvåret, slipper også inn i landet, så lenge de kan dokumentere det med et coronasertifikat.

Så langt ser det derimot ut som at reiseaktiviteten har latt vente på seg.

På Oslo lufthavn Gardermoen er det ingen dager der reiseaktiviteten peker seg spesielt ut.

– Vi har ikke et eksakte tall for dagene, men vi ser at det har vært en gradvis økning av reisende, opplyser kommunikasjonsansvarlig Nora Hoberg Prestaasen til NTB.

På Gardermoen denne uka startet det på 30 000 reisende, og tallet har økt til opp mot 35.000.

– Vi forventer samtidig en økning til opp mot 45 000 reisende utover juli. Til sammenligning så ligger Gardermoen normalt på opp mot 100.000 reisende om sommeren, ifølge Prestaasen.

På grenseovergangen til Svinesund flyter trafikken fint lørdag ettermiddag.

– Det er mye folk på jobb, og det er ikke meldt om trafikale problemer, opplyser Operasjonsleder Tonje Borrebæk i Øst politidistrikt til NTB.

Sjekk før avreise

Stabssjef Lars Aune i Politidirektoratet sier til VG at de venter et økt reisevolum på de mest travle grenseovergangene i perioden som kommer.

– Den stadig positive utviklingen i smittesituasjonen åpner for at flere grupper kan reise, sier han.

For å unngå den verste trafikken kommer han også med et viktig råd.

– Vi i Norge er vant med å forbedre oss litt ekstra når vi skal kjøre over fjelloverganger på vinteren. Man kan legge den samme tankegangen til grunn. Det er ekstra faktorer å ta hensyn til om du reiser nå, sier han.

Aune forteller at det er viktig å ha kunnskap om området du reiser til. Sjekk om du må teste deg, være i karantene eller fremvise coronasertifikatet. ©