Da prisene ble delt ut under National Fish & Chip Awards 2024 sto norsk torsk på menyen. Tilstede var vår egen fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth, som delte ut hovedprisen. d

Norsk torsk

– Storbritannia er et av de største og viktigste markedene for norsk sjømat, og særlig for hvit fisk, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap) i en pressemelding.

Av de 70 millioner måltidene med fish & chips som konsumeres av britene leverer Norge en fjerdedel. Torsk er den mest populære fisken, etterfulgt av hyse.

LES MER: Mat, musikk – og menn med baller!

– De som lager fish & chips er stort sett små, familiedrevne bedrifter. De brenner for å levere de beste produktene til sine kunder, og stiller krav til smak, konsistens og bærekraft. Og de får ikke nok av torsk og hyse fra Norge, sier fiskeri- og havministeren.

Under årets prisutdeling ble det servert norsk torsk fra det kombinerte snurrevad og linefartøyet Østerfjord, som har hjemmehavn på Austevoll.

Norsk sponsor

I 2023 leverte Norge nærmere 15 000 tonn torsk til Storbritannia, og i overkant av 17 000 tonn hyse basert i direkte eksport.

Det var sterke følelser i sving da den lille familiebedriften Ship Deck tok førsteplass og vant hovedprisen «Beste Take-Away» under The National Fish & Chip Awards 2024, som arrangeres av National Federation of Fish Friers. Det er en prisutdeling som hyller den britiske nasjonalretten og menneskene bak.

LES MER: På sporet av Robin Hood!

Kanskje ikke helt uventet er Norge med «Seafood from Norway» hovedsponsor. Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth delte ut to priser; hovedprisen til Storbritannias beste take-away og prisen for bærekraft og miljø, som løfter frem aktører som leder an i arbeidet med bærekraftige løsninger i næringen.