Paris gjør seg klar til sommerens OL. Det gjør også byens hoteller, spisesteder og andre aktører som skal ta imot de rundt 15 millioner besøkende og 10 000 utøvere som kommer til byen under hovedarrangementet samt Paralympics fra 25. juli til 8. september.

Fortsatt billetter

Det enorme innrykket av mennesker gir seg nå flere uheldige utslag. Byen har for eksempel «bare» 85 000 hotellrom, noe som har drevet opp prisene til nærmest astronomiske høyder.

Selve arrangementet blir heller ikke billig. Under åpningsseremonien vil rundt fire millioner tilskuere heie frem utøverne langs den 6,5 kilometer lange ruten frem til Eiffeltårnet, der det er ryddet plass til 100 000 sittende tilskuere.

Her er det stort sett utsolgt, og de få tilgjengelige plassene koster nesten 30 000 kroner hver.

Også andre arrangementer, som stuping fra ti-meteren, koster det nå 10 000 kroner å får med seg. 

Billettene til flere av turnøvelsene ligger på nærmere 20 000 kroner. «Folkets leker» som arrangøren har kalt OL er med andre ikke for alle. Den enorme prisøkningen ikke minst på overnatting gjør nå at det risikerer å bli et arrangement for de få som har råd til det.

Rundt syv millioner har kjøpt billetter til øvelsene under OL, siden salget startet for nesten et år siden på det offisielle nettstedet for Paris 2024. Fortsatt finnes det billetter til flere arrangementer, spesielt lagidretter på arenaer utenfor Paris, inkludert fotball på stadion med 80 700 seter i St.-Denis.

Billetter priset fra rundt tusen kroner til 2800 kroner gjenstår også for volleyball, håndball, bueskyting, badminton og vektløfting.

Valuta for pengene?

Prisen på overnatting og transport har derimot antatt «olympiske proporsjoner». Mange hoteller og utleieleiligheter har doblet, tredoblet og sågar femdoblet sommerprisen. Snittet ligger per nå på hele 11 300 kroner per natt, mot normalt 3400 kroner. Mange av innbyggerne flykter ut av byen, og leier i stedet ut boligene sine på tjenester som Airbnb. 

Snittprisen på disse ligger nå på 5500 kroner per natt.

Å finne seg et sted å bo under lekene kan med andre ord by på endel utfordringer for dem som ikke har ubegrenset budsjett.

Den franske regjeringen sier de ikke vil regulere prisene, men trappe opp inspeksjoner av hoteller og leiligheter. 

– Det er viktig at franske og internasjonale turister får valuta for pengene, sier Olivia Grégoire, ministeren med ansvar for turisme i en pressemelding.

En metro-billett koster denne sommeren nesten det dobbelte av normalt, fra ca. 25 til 45 kroner. Her vil det lønne seg å kjøpe ukeskort til 790 kroner.

Flere muligheter

For «vanlige dødelige» vil det uansett koste. På et typisk Ibis-hotell, en kjede som ligner på Scandic, må du forvente å betale 4500 til nesten 8000 kroner per natt for et ganske ordinært dobbeltrom med Wi-Fi og frokost.

Normalt koster det fra tusen til 2250 kroner. Et dobbeltrom på det mer eksklusive Hotel Ducs de Bourgogne nær Pont Neuf er priset til nesten 17 000 kroner per natt (på Booking.com), sammenlignet med 3400 kroner på denne tiden av året.

En all inclusive-pakke bestilt gjennom en av OL-arrangementets offisielle partnere, med billetter til utvalgte arrangementer, koster fra 90 000 kroner på en tre-stjerners hotell for åtte netter, til et lignende opplegg på Waldorf Astoria på fem netter for 240 000 kroner. 

Tony Estanguet, president for organisasjonskomiteen i Paris 2024, har forsvart prisene og sagt at billettene er billigere enn under OL i London i 2012. Mye tyder også på at prisene vil stabilisere seg noe etter hvert. Noen hoteller har ikke sluppet hele rombeholdningen ennå, og prisene kan falle når de prøver å fylle opp frem mot OL. 

Ulempen med å vente er risikoen for å finne lite tilgjengelig i siste liten – ikke ideelt om du allerede har fått tak i arrangementsbilletter eller bestilt flyreise. ©
Kilder: New York Times, CNN, AP