På EUs flysikkerhetsliste havner alle flyselskaper som ikke får bruke unionens luftrom fordi de ikke oppfyller gjeldende sikkerhetsstandarder.

Flere reisemål

Listen ble nylig oppdatert av EUs flysikkerhetskomité, som er ledet av EU-kommisjonen med støtte fra det europeiske kontoret for flysikkerhet – European Aviation Safety Agency (EASA).

Som et resultat av diskusjonene i komitéen ble det bestemt at Fly Baghdad skal legges til «svartelisten», da EASA har hatt en rekke bekymringer rundt sikkerheten til selskapet.

Fly Baghdads flåte består av 11 fly med en gjennomsnittsalder på 16 år. Selskapet har ni Boeing 737-fly – ett 737-700, fem 737-800 og tre 737-900ER – samt ett Bombardier CRJ-200-fly og ett CRJ-900.

For tiden flyr selskapet til en rekke reisemål i Midtøsten, Afrika, Sørøst-Asia, Russland, samt Aserbajdsjan, Armenia og Georgia i Kaukasus.

Satser på løsning

Under møtet som ble holdt i Brüssel ble det også bestemt at flyselskaper sertifisert i Nepal forblir på listen, en avgjørelse tatt på bakgrunn av et besøk i landet i september. Der ble det klart at til tross for tiltak fra myndighetene, er standardene fortsatt ikke tilstrekkelig oppfylt.

EUs transportkommissær Adina Vălean håper Fly Bahgdad nå løser utfordringene som førte til at selskapet havnet på EU-listen.

– At Fly Baghdad havnet på EUs flysikkerhetsliste er basert på en rekke alvorlige sikkerhetshensyn, og avgjørelsen reflekterer vårt ønske om å skape trygge forhold for flypassasjerene, sier Vălean blant annet.

Hun håper Fly Baghdad nå «vil jobbe for å finne en rask og bærekraftig løsning på sikkerhetsutfordringene».

Med oppføringen av Fly Baghdad inkluderer svartelisten nå 129 flyselskaper. 

22 «russere» ekskludert

101 av disse selskapene er ekskludert fordi de er sertifisert i ett av 15 forskjellige land. Disse er Afghanistan, Angola (to av landets selskaper er imidlertid ikke på listen), Armenia, Republikken Kongo, Den demokratiske republikken Kongo, Djibouti, Ekvatorial-Guinea, Eritrea, Kirgisistan, Liberia, Libya, Nepal, São Tomé og Príncipe, Sierra Leone og Sudan.

Seks enkeltstående flyselskaper er også på listen. Air Zimbabwe, Avior Airlines fra Venezuela, Iran Aseman Airlines, Fly Baghdad, Iraqi Airways og Blue Wing Airlines, med opprinnelse fra Surinam, har alle mangelfull kontroll på sikkerheten.

I tillegg er 22 russiske flyselskaper ekskludert fra EUs luftrom som følge av sanksjonene landet ble utsatt for i forbindelse med krigen mot Ukraina, mens Iran Air og Air Koryo fra Nord-Korea er underlagt restriksjoner som betyr at de kun kan fly inn i EU-luftrom med visse typer fly. ©