Podkasten skal være «av kvinner, for kvinner», og nå gleder de seg som de sier i pressemeldingen «til å spre reiselyst gjennom lydbølgene».

Bare menn

De to drevne damene mener det er på høy tid med en reisepodkast nettopp for og av kvinner, for «kvinner er feriesjefene». I podden blir vi kjent med to reisevante damer som øser av sine reiseerfaringer og lidenskapen for å reise. 

I den første, 19 minutter lange episoder tar de lytterne med seg til middelhavsperlen Formentera, sydenliv i Albania, påskefeiring i Spania, bypåske og hotellbonanza i Oslo samt en sveip innom Istanbul.

I pressemeldingen viser de til tall fra samfunnsundersøkelsen «Ipsos’ Norsk Monitor 2024» at det i stor grad er kvinnene som bestemmer hvor, når og hvordan ferieukene skal tilbringes. Ikke noe nytt i det, ifølge Nettavisen, som allerede i 2005 i en artikkel kalt «Kvinnene bestemmer på ferieturen» skrev om fenomenet.

Samtidig drives Norges største, uavhengige reisepodkaster utelukkende av menn.

Frokost på sengen

Den ferske Ipsos-undersøkelsen bekrefter at kvinner fortsatt er feriesjefene, og nesten halvparten av kvinnene (48 prosent) svarer at de bestemmer praktisk talt alt eller mer enn halvparten når det gjelder kjøp av feriereiser. Tre av ti menn (31 prosent) svarer det samme.

Handler dette bare om «happy wife, happy life», eller sier det noe mer om reisepreferansene våre, spør de to damene?

– Jeg tror at ferien faktisk betyr mer for kvinner enn for menn, sier Montero, som ikke er ukjent med mediet.

Hun har vært med i Way2Gos podkast ved flere anledninger, som HER!

Bjerén har også vært gjest i Way2Gos podkast-studio (HER).

Montero mener at kvinner i stor grad tar det tredje skiftet på hjemmebane, og derfor risikerer å gjøre det samme på ferie. Kvinner har dermed et større behov for avslapping og et høyere krav til service når de først reiser på ferie.

– Kall meg gjerne et luksusdyr, men hvis jeg skal re opp, lage mat og vaske klær i ferien også, så er det jo ikke ferie! Jeg drømmer om frokost på sengen, spa og egentid i ferien, sier hun.

Debutanter

Det er også sånn at kvinner legger litt andre føringer for ferien enn menn, ifølge undersøkelser gjort av reisearrangøren TUI.

– Vi ser at kvinner i større grad enn menn er opptatt av at ferien inneholder mer enn bare sol og bad. De ønsker å kombinere strandliv med kulturelle aktiviteter, og vektlegger også at barna i familien har et bredt aktivitetstilbud på hotellet, sier Anne Mørk-Løwengreen, kommunikasjonssjef i TUI.

– Vi er begge opptatt av å skrive troverdig om reise. Folk sparer og gleder seg til ferien gjennom hele året, og det skulle bare mangle at vi som jobber med reisejournalistikk tar dette på alvor, sier Bjerén.

De ferske podkasterne jobber begge som reisejournalister for flere kjente publikasjoner, som VG, Aftenposten, Kamille, Norsk Ukeblad, Hjemmet og Tara. De har ifølge meldingen «reist jorda rundt, og har overnattet i alt fra telt i regnskogen til palass i Midtøsten».

Hver 14. dag

Likevel har de ifølge egenerklæringen et nøkternt syn på hvordan reiser fremstilles i sosiale medier.

– Reiser har blitt vår tids statussymbol, og mange oppdaterer kun Instagramkontoen sin når de er på ferie, sier Bjerén.

Og navnet på podden – «Heather & Rebecca»? 

Ideen kom da de var på en felles reise i London.

– Jeg er vant til å bli kalt Rebecca i utlandet, ettersom ingen har hørt navnet Vibeke før. Engelskmenn har lav toleranse for å uttale ord de ikke mestrer, sier Montero. 

Så overhørte hun at kollegaens navn ble til Heather i en innsjekkingsprosess, og dermed var podkasten døpt!

«Heather & Rebecca – en reisepodcast» kommer med nye episoder hver 14. dag. Du finner den HER! ©