Den spanske utenriksministeren Fernando Valdés mener Corona-passet blir nøkkelen for en åpning av landet i juni.

Ingen tryllestav

– Kan turister fremvise bevis på at de er vaksinert, har testet negativt eller nylig har blitt frisk av sykdommen er det grunnleggende for de reisendes sikkerhet, skal Valdés blant annet ha sagt.

I mai skal Spania delta i et pilotprosjekt for en digital koronapass-ordning, som ifølge utenriksministeren vil gjøre dem rustet til å ta imot besøk i sommer.

Valdés mener den digitale koronapass-ordningen og Spanias vaksinasjonstempo utgjør et skille sammenlignet situasjonen i fjor sommer. Samtidig understreket han at et coronapass ikke blir noen «tryllestav», som løser alle problemer.

Turisme utgjør rundt 17 prosent av Spanias brutto nasjonalprodukt. Turisme er med andre ord en svært viktig del av landets næringsliv og arbeidsplasser. 

Rask vaksinering

Det merket man særlig i fjor, da turist-omsetningen falt med over 660 milliarder kroner.

Siden starten av pandemien er det registrert over 3,5 millioner smittetilfeller og over 77 000 coronadødsfall i Spania. Onsdag meldte spanske helsemyndigheter om 8665 nye smittetilfeller siste døgn og 88 nye dødsfall. Ifølge den spanske avisen El Pais har mer enn 11 millioner vaksinedoser blitt satt siden de ble godkjent i desember i fjor.

23 prosent av den spanske befolkningen har mottatt en dose med vaksine, mens 8,5 prosent av befolkningen er fullvaksinert.

Regjeringen i Spania har som målsetting at 70 prosent av landets befolkning skal være vaksinert innen sommeren er over. ©