Ifølge partiet, som sitter i den skotske regjeringen sammen med SNP (Scottish National Party), skal forslaget redusere luftforurensning fra cruiseskip og bidra til å finansiere blant annet landkraftverk i havnene.
Basert på størrelsen
Planen krever ifølge bransjebladet Cruise Hive flertall i regjeringen. Håpet er at avgiftene vil bidra til å øke motivasjonen til cruiserederiene til å satse ytterligere på mer miljøvennlige skip og å oppgradere eksisterende for å kunne bruke landstrøm.
– Vi vil samarbeide med våre partnere på lokalt plan for å gjøre det mulig for havner å kreve avgifter på cruiseskip som anløper skotske havner, sier partiets nestleder Lorna Slater.
Avgiftene for cruiseskipene skal blant annet baseres på størrelsen på skipene, antall passasjerer, hvor mye de forurenser, lengden på skipenes opphold i havnene og andre faktorer, skriver Cruise Hive.
Scottish Greens transport- og miljøtalsmann innrømmer at cruise er bra for lokal turisme, men de legger også press på byenes infrastruktur og miljø.
Populær stopp
Det er allerede kjente eksempler på store cruisedestinasjoner som Amsterdam, Barcelona, Mallorca og Venezia som søker å begrense antallet cruiseanløp. Her på berget vil de såkalte «Unesco-fjordene» stenges for utslippsskip i 2026.
Forleden etterlyste Orknøyene, som ligger nord for Skottland, en måte der spesielt hovedbyen Kirkwall ikke mottar like mange cruisegjester som innbyggere på høysesongdager. På dager med flest cruiseskipbesøk har Kirkwall rundt 7000 cruisegjester.
Orknøyene er et populært stoppested for mange cruiserederier med seilinger i Nord-Atlanteren, for eksempel mellom Danmark og Norge samt Storbritannia på vei til for eksempel Island. ©