En undersøkelse utført at turoperatøren Apollo har identifisert tre områder som særlig kan føre til krangler i ferien – planlegging, spisesteder og penger.

Ulike behov og interessert

Det skiller seg derimot en del mellom aldersgruppene. Eksempelvis oppgir drøyt 20 prosent mellom 18 og 25 år at de  krangler om dagsplanleggingen og vipps-oppgjør, mens kun et fåtall av de mellom 56 og 65 år svarer det samme. 

At reisefølget husker å vippse og gjøre opp for seg når noen legger ut for kostnader underveis, er også viktigst for de yngre. Hele 36 prosent av de mellom 18 og 25 år oppgir dette som en irritasjonsfaktor, mens aldersgruppen mellom 56 og 65 år knapt ser ut til å bry seg.

Generelt ser de eldre ut til å komme langt bedre overens i ferien enn de yngre. Nærmere 80 prosent av de mellom 56 og 65 år oppgir at de ikke krangler med reisefølget sitt i det hele tatt, mens kun 20 prosent av de yngre oppgir det samme.

– Stort sett går det smertefritt å feriere med venner og familie, men det er klart det kan oppstå noen uenigheter når det er mange personligheter med ulike behov og interesser, sier kommunikasjonssjef Beatriz Rivera i Apollo i en pressemelding. 

– Dagsprogrammet er uten tvil den største utfordringen for mange.

Tviholder på laderen

Dette er noe av bakgrunnen for at Apollo ifølge Rivera fokuserer på et variert utvalg av aktiviteter og utflukter.

– Samtidig oppfordrer vi våre reisende til å tørre å trå ut av egen komfortsone og prøve ut nye ting sammen. Hvem vet – kanskje du finner en helt ny interesse? sier Rivera.

Alt ender heldigvis ikke i krangler. Iblant irriterer vi oss bare grønne av reisefølget vårt, og det er lite som vekker mer irritasjon enn fylla. Hele 25 prosent oppgir nemlig at det mest irriterende er når den vi reiser med blir for full. Høyt alkoholinntak og syvsovere troner kvinnenes irritasjonsliste, mens gjerrighet irriterer menn mest. Begge er derimot enige om at det er slitsomt med folk som skal bestemme for mye.

Ønsker man å holde freden i ferien er det også viktig å ha koll på eget elektroniske utstyr – ikke minst ha med egne ladere.

– At vi tviholder på laderne våre kommer nok ikke som en stor overraskelse for folk. Vi nordmenn er over gjennomsnittet gode til å dokumentere reisene våre og bruker dessuten mobilen til det aller meste; fra å finne inspirasjon til veibeskrivelser. Dette krever selvfølgelig fulladet batteri – så pakk med deg din egen lader, du, sier Rivera.

Situasjoner som irriterer

  • Når reisefølget blir for full (25 %)
  • Når reisefølget blir gjerrig (24)
  • Når reisefølget skal bestemme (23)
  • Når reisefølget sover for lenge (21)
  • Når reisefølget mangler eventyrlyst (20)

Gadgets som skaper trøbbel: Ladere til elektronikk, penger, hotell-tv, surfebrett, solkrem ©