Som mange steder i verden – også i Norge – er den amerikanske hotell- og restaurantbransjen sterkt avhengig av arbeidsinnvandrere. 

Påvirker tilbudet

Ifølge Center for Migration Studies i New York jobber rundt 880 000 papirløse i sektoren, noe som gjør den til den nest største arbeidsgiveren av papirløse i USA etter byggebransjen.

Nå risikerer hele systemet å bli rystet. Trump-administrasjonens strengere immigrasjonspolitikk har fått hotell- og restauranteiere til å slå alarm om en potensiell mangel på bemanning.

På Americas Lodging Investment Summit (ALIS) – en av verdens ledende konferanser knyttet til hotellinvesteringer som nylig fant sted – dominerte saken.

Det ble blant sterkt advart mot at massedeportasjoner raskt vil påvirke tjenestetilbud og tvinge hoteller til å kutte ned på tjenester, akkurat som de gjorde under pandemien.

Mer automatisering

Alle hotellsegmenter vil bli berørt av et plutselig tap av ansatte, men de mest sårbare er lavprishoteller og storbyrestauranter. Moteller og lavprishoteller har en høy andel arbeidsinnvandrere i renhold og servicefunksjoner, noe som kan føre til færre ledige rom og dårligere service. 

Selv luksushoteller og finere restauranter, hvor mange av kjøkken- og serveringspersonalet har midlertidige eller asyltillatelser, risikerer å miste kompetanse og øke prisene.

Hurtigmatkjeder som McDonald’s, hvor en stor andel av de ansatte er migranter, blir også advart om endrede åpnings- og ventetider.

For å dempe effektene, øker flere kjeder lønningene og tilbyr bonuser ved ansettelse, noe som igjen driver opp prisene for forbrukerne. 

Samtidig automatiseres bransjen i et stadig økende tempo. Luksushoteller tester selvbetjeningssystemer, og hurtigmatkjeder investerer i økende grad i kasseløsninger uten menneskelig personale.

Mangler folk

Samtidig er det stor lobbyvirksomhet på gang, med bransjeorganisasjoner som prøver å påvirke Kongressen til å utvide arbeidsvisum og skape flere lovlige jobber.

Det hele beskrives som et kappløp mot klokken. Matthew Lisiecki, analytiker ved Senter for migrasjonsstudier, påpeker at industrien allerede lider av mangel på ansatte etter pandemien. Massedeportasjoner kan være dødsstøtet.

USA er ikke alene om utfordringen. Etter Brexit har Storbritannia slitt med mangel på arbeidskraft på hoteller og restauranter. Mange puber og restauranter har blitt tvunget til å redusere åpningstidene, og noen britiske hotellkjeder har begynt å rekruttere ansatte fra Filippinene og andre asiatiske land på grunn av mangel på EU-borgere. ©