New York dro forbi Hongkong som verdens dyreste by å bo i for såkalte expats – utlendinger bosatt i andre land. Det kan være studenter eller i jobbsammenheng.

Generell prisøkning

Økende inflasjon og overnattings-kostnader ble oppgitt som årsaker til at New York toppet ECA Internationals* Cost of Living-rangering for 2023, mens Genève og London forble på henholdsvis tredje- og fjerdeplass.

LES MER: Airbnb saksøker New York by!

Singapore stiger sterkt på indeksen, fra en 13. plass i fjor til en plass blant de fem øverste på listen for første gang. Det skjer samtidig som andre asiatiske byer raser nedover på rangeringen, noe som delvis tilskrives lavere inflasjonsrater i forhold til andre regioner.

Økningen i det sørøstasiatiske finansknutepunktet «skyldes i stor grad sterk økning i kostnadene ved overnatting», sier ECA Internationals regionale direktør for Asia, Lee Quane, i en pressemelding. 

LES MER: Singapore – den siste bystaten!

Økt etterspørsel etter utleieboliger, delvis drevet av opphevelsen av de de fleste Corona-restriksjonene sammenlignet med andre nøkkelsteder i regionen, har vært den viktigste enkeltfaktoren for den sterke generelle prisøkningen.

Oslo faller

Istanbul opplevde den største prosentvise økningen i bokostnader av alle. Byen klatret 95 plasser til en 108. plass på listen. Det skyldes i hovedsak en 80 prosent økning i prisene, drevet frem av president Recep Tayyip Erdogans økonomiske politikk, ifølge rapporten.

Andre nøkkelopplysninger

  • Prisen på å leie et sted å bo i Dubai steg med over 30 prosent, mye på grunn av tilstrømmingen av russere, noe som presset byen opp til 12. plass på listen
  • Mens de fleste europeiske byer steg i rangeringer, falt norske og svenske byer på sine svake valutaer, og franske byer falt på lavere inflasjonsrater sammenlignet med tilsvarende byer i EU
  • Kinesiske byer falt i rangeringen på grunn av effekten av en svakere valuta og lavere inflasjonsrater i forhold til andre land
  • Rangeringene for alle amerikanske byer steg på grunn av sterk dollar og høy inflasjon,

I europeisk målestokk falt Oslo fra sjette til syvende plass. To plasser etter København, men godt foran de øvrige nordiske hovedstedene. ©

Dette er verdens topp 20 dyreste steder for expats å bo (med 2022-rangeringene i parentes)

  1. New York, USA (2)
  2. Hongkong, Kina (1)
  3. Genève, Sveits (3)
  4. London, Storbritannia (4)
  5. Singapore (13)
  6. Zürich, Sveits (7)
  7. San Francisco (11)
  8. Tel Aviv, Israel (6)
  9. Seoul, Sør-Korea (10)
  10. Tokyo, Japan (5)
  11. Bern, Sveits (16)
  12. Dubai, Emiratene (23)
  13. Shanghai, Kina (8)
  14. Guangzhou, Kina (9)
  15. Los Angeles, USA 821)
  16. Shenzhen (12)
  17. Beijing, Kina (14)
  18. København, Danmark (18)
  19. Abu Dhabi, Emiratene (22)
  20. Chicago, USA (25)

* ECA International er et byrå som analyserer kostnadene for forbruksvarer og tjenester rundt om i hele var den. I denne undersøkelsen tas det hensyn til leie- og levekostnader i områder som vanligvis er bebodd av expats, for å rangere 207 byer i 120 land og territorier rundt om i verden.