I sitt 15. år har den årlige rangeringen blitt et prestisjetung arrangement der nærmere 700 eksperter – inkludert miksere, skribenter og bareiere – avgir sine stemmer basert på den beste og mest konsistente opplevelsen.

Teatralske kreasjoner

For første gang fant prisutdelingen sted i utenfor Europa, i Singapore i Asia, noe som gjenspeiler det økende kulturelle mangfoldet i den globale barsektoren. 

LES MER: Singapore – den siste bystaten!

– Singapore var det åpenbare valget for oss i Asia fordi det også er en av de fineste mat- og barbyene med stor gjestfrihet, sier innholdsdirektør William Drew i nettstedet Verdens 50 beste barer til reisemagasinet Travel + Leisure.

Det var til slutt Sips in Barcelona som vant den ettertraktede tittelen «Verdens beste bar», som gjør den til den yngste baren i historien som har tatt førsteplassen. 

De internasjonalt anerkjente bakmennene Simone Caporale og Marc Álvarez åpnet Sips først i 2021. Drøyt to år senere er den kåret både til Europas beste bar og verdens beste.

PÅ TIENDE: Himkok i Oslo.

Den innovative baren i Barcelonas Eixample-distrikt har ifølge kåringen «rystet cocktail-verdenen med sin molekylære mixologi og stadig skiftende meny med teatralske kreasjoner», og servert «fantasifulle drinker som Primordial – en blanding av skotsk whisky, portvin og asiatisk pære(!) presentert i en naturtro metallstøpt drikkekar utformet som to hender».

Caporale og Álvarez åpner for øvrig en ny liten bar i samme område kalt Sips Esencia.

Sterkt av Himkok

Som tidligere er New York by godt representert på den nye listen over verdens 50 beste barer, med Lower East Sides Double Chicken Please på andreplass, For øvrig inntar Barcelona og fjorårets vinner Paradiso  fjerdeplassen. I vertsbyen ble Jigger & Pony kåret til nr. 14, etterfulgt av Sago House (nr. 32), og Atlas (nr. 48).

London har imponerende fem barer på listen, mer enn noen annen by, inkludert to på topp ti – Connaught Bar (nr. 5) og Tayēr + Elementary (nr. 8), sammen med Satan’s Whiskers (nr. 28), A Bar with Shapes for a Name (nr. 35) og Scarfes Bar (nr. 41).

Av beste nordiske bar oppnådde norske Himkok i Storgata i Oslo en sterk 10. plass. Ifølge organisasjonen bak Verdens 50 beste barer er Himkok med barsjef Maroš Dzurus i spissen et «utstillingsvindu for norsk kultur og landets smaker. Himkok jobber sesongmessig med lokale produsenter. Her vil du se akevitt som modnes på fat i baren, og lokale råvarer som tindved og multebær. Av alle de fantastiske blandingene må særlig Himkok-klassikeren Birch prøves – barens Dry Martini-vri, med hjemmelaget Old Tom Gin, søtet med engsøt og bjørkesaft».

Takket være at baren raste opp 33 plasser på rankingen ble Himkok tildelt Nikka Highest Climber Award 2023.

På 31. plass kom Stockholms Röda Huset som den andre nordiske baren på den etterhvert prestisjetunge listen. ©