Vinneren kåres av det kulinariske miljøet, bransjeeksperter og forbrukere, i henhold til organisasjonens offisielle regler, og i år avr det noe overraskende Lisboa som gikk til topps.
Stor bredde
Om du noen gang har besøkt den portugisiske hovedstaden har du trolig også kjent på duften av søt vanilje som siver ut i gatene tidlig om morgenen. Da er bakerne igang med den berømte pastell da nata, det kulinariske symbolet på byen.
Fokuset Lisboa har hatt på sitt kjøkken har nå altså gitt byen «seieren» som Europas beste kulinariske byreisemål under den årlige World Culinary Awards, som ble holdt i Dubai.
– Prisen er en anerkjennelse av kvaliteten på gastronomien i Lisboa. Den skal også oppmuntre fagfolkene bak, sier Lisboas ordfører Carlos Moedas i en pressemelding.
Ifølge begrunnelsen for prisen skiller Lisboas matscene seg ut med sitt mangfold, og omfatter ikke overraskende mattyper og opprinnelse samt kvaliteten på maten.
Byen kan skilte med hele sytten restauranter med én og to stjerner i Michelin-guiden, inkludert verdensberømte steder som Alma og Belcanto.
Best i Norge
Lisboas kaffebarer og bakerier er også anerkjent, blant annet av Food & Wine i 2024 Global Tastemakers Awards.
Du trenger heller ikke lete lenge etter god mat og drikke i Lisboa. De mange cervejariaene, spisestedene i nabolagene som serverer fersk sjø- og skjellmat, med et stort utvalg drikke til, er ofte utmerkede valg for et godt, rimelig og raskt måltid.
En annen portugisisk by fikk for øvrig prisen som Europas beste nye kulinariske byreisemål. Porto er Portugals nest største by, beliggende ved bredden av elven Douro, og kjent for sin fenomenale vinkultur og distinkte kulinariske arv.
Her kan besøkende nyte strålende matopplevelser på Michelin-nivå, samt lokale retter som den solide Francesinha-sandwichen og Cachorrinho, en spennende snack-pølse.
Norges beste restaurant er ifølge kåringen Kontrast, som ligger et «steinkast fra Grünerløkka» i Oslo, mens den beste hotellrestauranten ligger i Hotel Union Øye.
Du finner hele listen HER! ©