Ifølge flere observasjoner gjort av gjestene ombord gjennomførte SeaDream 1 tildels rigorøse tester. Likevel klarte Corona-viruset å snike seg ombord.

Først ut

– Det viser at det vil bli vanskelig å komme ordentlig i gang med cruise før en vaksine er på plass, sier cruise-journalisten Gene Sloan i en kommentar til CNN.

Mye kan tyde på at han har rett. Flere av gjestene og journalister som var med på seilingen bemerket det strenge Corona-regimet både før og under selve cruiset.

– Flere negative PCR-tester var påkrevd før gjestene gikk om bord, men dette var ikke tilstrekkelig for å hindre Corona ombord, sier cruise-selskapet i en pressemelding.

Totalt syv gjester og to besetningsmedlemmer ombord på SeaDream 1 testet positive for Covid-19, heter det i uttalelsen. Skipet la ut fra Barbados 7. november på en seiling som også skulle vise at regelmessig testing om bord på skipet og andre sikkerhets-protokoller er mulig under pandemien. 

«…inntil det er en vaksine på gang eller flokkimmunitet har fått effekt vil dette komme til å skje igjen ved en cruiseopptstart.»

SeaDream 1 var det første cruiseskipet som startet opp seilinger i Karibia etter at pandemien stengte cruiseselskapene i mars. SeaDreams ledelse bemerker at den utførte 20 seilinger under pandemien uten Corona-tilfeller. Etter disse gjorde rederiet ytterligere forbedringer av sikkerhets-rutinene før det første av det som skulle være en serie seilaser fra Barbados i vinter ble lansert.

Vil skje igjen

– Selskapet vil nå bruke tid på å evaluere og se om det er mulig å operere skip med en høy grad av sikkerhet mot Covid-smitte, heter det i uttalelsen.

Etter at en passasjer mottok et foreløpig positivt testresultat 11. november vendte skipet tilbake til Barbados for å teste alle passasjerer og mannskap. Passasjerene som testet negativt dro hjem med fly hjem lørdag. 

– Jeg tror dette utbruddet viser er at det kommer til å skje, og inntil det er en vaksine på gang eller flokkimmunitet har fått effekt vil dette komme til å skje igjen ved en cruiseopptstart. Spørsmålet er hvor ofte og hvor stort, mener Sloan

Passasjerene ble følge han testet på forhånd før de reiste til skipet og også før de gikk ombord.

SeaDreams «superyacht»-skip har kapasitet til 112 gjester og et mannskap på 95. Med færre enn 250 gjester ombord utenfor USAs farvann kan SeaDream operere uten å bli omfattet av amerikansk protokoller.

Nylig utarbeidet den amerikanske parallellen til folkehelseinstituttet, CDC, «Framework for Conditional Sailing Order for Cruise Ships». Disse retningslinjene skal bidra til gjenopptakelsen av cruise.

Interesse-organisasjonen Cruise Lines International Association (CLIA) sier de vil samarbeide med CDC om å gjenoppta amerikanske seilinger så snart som mulig, men at medlemmene vil avstå fra cruise ut 2020. ©