Du har sikkert følt på det selv – at reisende i Norge ikke har satt seg tilstrekkelig inn i våre skikker og kulturelle normer. Det kan påkalle latteren, men i noen tilfeller virke støtende. Det kan derfor være greit å ha disse 12 tipsene i bakhodet når du drar ut på tur i verden.

Snakker bare engelsk

Engelsk er per definisjon blitt et lingua franca – det vil si et felles språk på tvers av landegrensene. Det er likevel langt fra alle som snakker det. Selv mange steder både i nærliggende land som Tyskland og Italia kan det være langt mellom de engelsktalende. Det kan være irriterende – og frustrerende.

Du bør derfor ta deg bryet med å lære noen fraser på for eksempel tysk eller italiensk –  eller på masai for den del. Et annet alternativ er oversetter-funksjonen på Google.

Følger ikke kulturelle skikker

Sosial etikette er viktig. Å ikke sette seg inn i viktige skikker som hvordan man hilser, tipser og for eksempel hvilken hånd du skal bruke for å gi en tallerken er grunnleggende. 

Kler seg upassende

Det kan være greit å gå rundt i miniskjørt under en hetebølge hjemme, men det er kanskje ikke kulturelt passende i andre land. For eksempel er det vanlig å dekke armer og ben ved templer over hele Thailand og Bali, men hundrevis av turister tar selfies hvert år iført antrekk som faller langt utenfor disse retningslinjene.

Holder seg på hotellet

Ikke tilbring hele oppholdet – inkludert måltidene – på hotellet eller feriestedet. Mange hoteller er strålende, ja det kan være fristende å bare bli værende der, men de bør være et supplement til å komme seg ut og utforske reisemålet.

Haster gjennom måltidet

Her hjemme kan et måltid føles som en sprint-øvelse som starter med å lese menyen, bestille, spise, betale og dra. I andre land er det helt motsatt. Der er hele matopplevelsen ment å være langtrukken – en totalopplevelse. Ikke knips for å få oppmerksomheten til kelneren. Krev heller ikke at regningen skal være ved bordet  i det øyeblikket du legger ned gaffelen.

Uoppmerksom på åpningstidene

I Norge er kles- og matbutikkene åpne hele dagen, noen steder til klokken 23 på kvelden, men det er ikke tilfelle mange andre steder. I land som Spania og Italia er det gjerne en pause midt på dagen. Å kakke på vinduet i suvenirbutikken for å få de ansatte til å åpne frarådes på det sterkeste.

Respektløs

Du bør respektere monumenter og symboler av kulturell betydning. Du bør for eksempel ikke klatre på graver eller hoppe over avmerkede områder. 

Har ikke kontanter

Det er fremdeles steder som ikke tar mot kort eller annen elektronisk betaling som Apple Pay. Husk derfor å ta ut lokal valuta, gjerne på flyplassen der vekslingskursen som regel er gunstig.

Alt for mye bagasje 

Du gjør faktisk deg selv en tjeneste ved å redusere bagasjen. Det er mye å holde styr på, du trenger neppe alt du har tatt ned deg, og om du skal reise rundt i en liten leiebil i Europa kan det bli en utfordring om dere er flere enn to i bilen.

For øvrig anses det i dag noe amatøraktig å reise rundt som diva med ditto bagasje. Less is more gjelder også dette i de kretsene idag.

Pirker i maten – eller kulturen

Om du vil ha det samme som hjemme bør du bli der. Hjemme altså. Hele poenget med å dra ut i verden er å oppleve noe nytt, og ikke minst utfordre seg selv. Prøv nye retter i hvert fall én gang, og dra på et pizzasted innimellom. Men for svært mange er hele poenget med å reise å nettopp utfordre ganen – og din kulturelle forståelse.

Endrer på menyen

Med mindre du gjør det på grunn av en allergi eller er på diett, vil det å be om uendelige endringer forårsake unødig stress for de som tilbereder maten. Det kan også opplevelse som ufølsomt for dem som gjør sitt beste for å tilberede lokale retter.

Holder seg i vrimmelen

Kom deg ut av vrimmelen, bort fra de internasjonale kjederestaurantene og inn i smug der de lokale ferdes. Gå deg bort, du finner garantert tilbake til hotellet igjen. Be om hjelp, selv når du egentlig ikke trenger det, snakk med de lokale, og handle suvenirer som er genuine og ikke produsert i Kina.

Det kan ta litt tid, og for noen handler det om å bryte ut av komfort-sonen, men idet du gjør det er det nettopp i de stundene du føler at du virkelig er på reise. ©