Vi er fortsatt på vakt, vi kan ikke slippe guarden riktig ennå, sa guvernøren for turistmyndighetene i Thailand (TAT), Yuthasak Supasorn, nylig til CNN.

NÆRKONTAKT: Frarådes på det sterkeste. Her fra et treningslokale for thaiboksere i Koh Samui. (Foto: Bjørn Moholdt)

Unntakstilstand

Under gjenåpningen vil thailandske myndighetene vurdere hvert enkelt besøkende land, i hvilken grad de har bedret sin egen Corona-situasjon, og ikke om hvorvidt aktørene innad i Thailand er beredt til å ta imot turister.

Siden Corona-utbruddet i mars har Thailand innrapportert 3054 tilfeller av coronavirus og 57 døde, ifølge data fra det amerikanske Johns Hopkins-universitetet.

Selv om mulighetene for å reise til Thailand øker forblir Phuket internasjonale lufthavn stengt inntil videre. Lokalbefolkningen har ennå ikke lov til å reise fritt. Dette kan endre seg neste måned, ettersom landet har som mål å gjenoppta innenriks turisme.

Hoteller og feriesteder i utvalgte områder – som Hua Hin, et populært feriested omtrent 125 kilometer sør for Bangkok – har allerede fått tillatelse til å ønske thaier velkommen.

Besøkende utenfra er en annen historie. Situasjonen vil heller ikke endre seg før landets spesialsenter for Covid-19-håndteringen (CCSA) gir klarsignal til åpne grensene.

Tidligere denne måneden ble den thailandske regjeringen enige om å forlenge landets nasjonale unntakstilstand frem til 30. juni. Det inkluderer et landsomfattende portforbud fra klokka 11 til 16. Det er dog ikke full nedstengning på dagtid. Noen butikker, museer og turistattraksjoner har åpnet igjen.

Lyspunkter

Restauranter tillater nå spisegjester, men det er ikke lov å servere alkohol. Gjestene må i tillegg sitte minst seks meter fra hverandre. Barer og nattklubber forblir stengt mens temaparker, spa-anlegg og kinoer trolig åpner igjen i juni.

Når Thailand gjenåpner for internasjonale besøkende vil det være en gradvis prosess. Landet vil åpne ut fra bilaterale avtaler med andre nasjoner med et synkende antall Covid-19-tilfeller. At det nasjonale flaggselskapet Thai Airways er under konkursbeskyttelse vil trolig også påvirke trafikken til landet.

Besøkende vil kunne komme på lengre opphold i lukkede og isolerte områder, der helsemessige forhold lett kan overvåkes. Det blir en slags luksuriøs karantene på kjente feriesteder som Ko Pha Ngan og Koh Samui.

Selv om en rekke reiselivsbedrifter sliter økonomisk når de internasjonale kundene uteblir finnes det lyspunkt. Mange dyr har kommet tilbake til områder der de tidligere var fortrengt av mennesker. For første gang på seks år la for eksempel grønne skilpadder egg på strendene i Koh Samui.

Disse hendelsene har bidratt til innføringen av en ny nasjonal regulering, der nasjonalparkene blir pålagt å stenge ned i to til tre måneder per år som et bidrag i arbeidet med å styrke bærekraftig reiseliv. ©