Du kjøper nemlig ikke et faktisk sete, men transporten.

Flyselskapet bestemmer

Når du kjøperen flyreise signerer du en transportkontrakt, som er en juridisk bindende avtale mellom deg og flyselskapet. Vanligvis skjer det ved å huke av i en boks ved siden av beskrivelsen «Jeg godtar vilkårene og betingelsene i denne transportkontrakten». 

Eller en annen variant av denne.

Når du kjøper en flybillett, er flyselskapet kun forpliktet til å ta deg fra A til B. Alt annet som følger med, som reserverte sitteplasser, bagasjeplass og mat og drikke, gis etter flyselskapets eget skjønn.

Være fleksibel

Om du blir bedt av en flyvertinne eller en betjent ved avgangsskranken om å bytte sete, er det vanligvis for å hjelpe familier som ønsker å sitte sammen, la omsorgspersoner sitte ved siden av pasienter, eller gi plass til ansatte i flyselskapet. 

De kan også be deg om å flytte av sikkerhetsmessige grunner, eller for å hjelpe til med å omfordele vekten i flyet, spesielt på mindre fly.

Hvis det skjer deg bør du svare høflig og elskverdig. Om du gjør det vil trolig flyvertinnen takke deg for at du er villig til å være fleksibel, kanskje med en gratis liten flaske vin eller en matbit.

Kontakt flyselskapet

Blir du forelagt et nytt boardingkort er det dette setet du må sitte i, uavhengig av hvor mye du har betalt for billetten. Personalet ved gaten har suveren makt når det gjelder setefordelingen på flyturen. De bestemmer til syvende og sist hvem som sitter hvor. 

Så hvis de ber deg om å flytte bør du gjøre det uten protester. Det er som nevnt en grunn til det.

Men blir du nedgradert fra et sete med ekstra benplass til et vanlig økonomisete vil flyselskapet refundere deg differansen.

I det hele kan du be om refusjon om du ikke fikk den seteplassen du betalte for, for eksempel vindusplass eller ved midtgangen. I verste fall – om du ender opp med å måtte bytte fly og går glipp av en forbindelse videre – vil dette som regel medføre kompensasjon av noe slag.

I den forbindelse bør du kontakte flyselskapets kundeservice. ©
Kilder: IATA, T+L, CNN