Programmet ved ankomsthall 2B på Finlands hovedflyplass er hovedsakelig rettet mot de som kommer fra internasjonale destinasjoner.

I ARBEID: Sporingshundene Miina og Köss på plass ved Helsinki lufthavn.

Skarp nese

Passasjerer som skal testes blir bedt om å sveipe over huden med en serviett, som de deretter legger i en kopp. Denne blir så gitt til hundene. Det vil ikke være kontakt mellom passasjerene og dyrene.

– Testene så langt virker veldig lovende. Hunder er veldig flinke til å snuse, sier forsker Anna Hielm-Björkman ved Helsinkis universitet til The Washington Post.

Hunder trenger bare å snuse i ti sekunder på prøven før de vil indikere resultatet enten ved å legge seg ned, skrape med poten eller bjeffe.

Hele prosessen tar ett minutt. Passasjerer som tester positivt vil i tillegg bli bedt om å ta en en såkalt PCR-test for å dobbeltsjekke hundens resultater.

Hunder er ifølge en uttalelse fra flyplassen i stand til å identifisere Covid-19 fra et mye mindre utvalg enn ved PCR-testing. De trenger bare 10 til 100 molekyler for å identifisere viruset, mens testutstyr krever 18 000 000.

Potensialet ved å bruke hunder til å identifisere Covid-19 ble gjort kjent allerede i mai, etter at foreløpige tester viste lovende resultater.

– Vi har solid erfaring med å trene denne type hunder, og det var fantastisk å se hvor fort hundene tok den nye lukten, sa Hielm-Björkman den gangen.

Kan utvide bruken

Hundeteamet, trent av selskapet Wise Nose, består for tiden av fire hunder – Miina, Kossi, ET og Valo. De jobber to om gangen i skift. Disse hundene vil også kunne oppdage andre sykdommer, inkludert kreft og diabetes, ifølge AP. Totalt ti hunder er i trening, ifølge en pressemelding fra Finlands svar på Avinor, Finavia.

Finland er for øvrig ikke det første landet som bruker hunder til smittesporing. Forskning på dette området har også pågått i USA og De forente arabiske emirater. Dubai internasjonale lufthavn var først ut med sende ut hunder for å snuse seg frem til Covid-19-tilfeller. Der ble det rapportert en nøyaktighetsgrad på 92 prosent. Siden har foreløpige tester i Helsinki vist nesten 100 prosent nøyaktighet.

Hielm-Björkman sier i tillegg at hundene også kan finne mennesker som ennå ikke er PCR-positive, men som vil bli PCR-positive i løpet av en uke.

Bruken av hunder på denne måten kan utvides til andre fasiliteter som sykehjem og store arrangementer. Det er samtidig en berettiget bekymring for at det potensielt anstrengende arbeidet kan være utfordrende for hundene.

– De trenger å hvile fra tid til annen, sier Anette Kare i Wise Nose.

– Er duften lett sliter den ikke så mye på hunden, men er det for mange nye dufter i luften blir de lettere lei. ©