Overraskelsesangrepet fra Gazastripen mot deler av Israel av den iranskstøttede palestinske militante islamistorganisasjonen Hamas har også rammet turismen til Israel hardt.

Seilte forbi

Mange internasjonale flyruter er midlertidig suspendert og mange cruiserederier har så langt valgt å fjerne anløp i israelske havner.

Havnen i Ashdod alene, 40 kilometer nord for Gazastripen og 40 kilometer sør for Tel Aviv, hadde i år 123 registrerte anløp fra cruiseskip med rundt 120 000 passasjerer – en dobling sammenlignet med fjoråret for havnen, som er en av Israels største.

Bare denne måneden var det planlagt 12 cruiseanløp i israelske havner, skriver Travel Weekly.

På et 11-dagers cruise med start i Roma 1. oktober og slutt i Istanbul, valgte Norwegian Cruise Line å la skipet Norwegian Gem seile forbi Ashdod i Israel 8. oktober. 

Flere avlysninger 

I stedet ble det en ekstra dag på sjøen før skipet anløp Limassol på Kypros i stedet som planlagt.

Et annet eksempel er Norwegian Jade, som la ut på cruiset 8. oktober fra Athen, og underveis avlyste anløpene i Ashdod og Haifa onsdag og torsdag denne uken. I stedet besøker skipet de tyrkiske havnene Bodrum og Marmaris.

Travel Weekly nevner en rekke andre eksempler på innstilte anløp i israelske havner foreløpig denne uken og neste uke, blant annet fra rederiene Regent Seven Seas Cruises og Royal Caribbean International.

Utenriksdepartementets fraråder alle ikke-nødvendige reiser til Israel. Trolig vil det ta lang tid før turister finner veien til det ellers interessante reisemålet igjen. ©