Alle de store cruiserederiene la ned virksomheten fra midten av mars. Hurtigruten er blant de mindre, og har startet opp med cruise ut fra Norge. Det samme gjelder norskeide SeaDream.

Noen selskaper har innstilt for godt. Det mest kjente er svenske Birka.

Nylig kansellerte cruise-giganten Royal Caribbean og selskaper under samme paraply – Celebrity Cruises og Azamara – alle sine seilinger til midten av september.

CRUISELIV: Stadig flere sverger til cruiseferie, også som et alternativ til charter. Her fra en seiling utenfor New York.(Foto: Bjørn Moholdt)

Den meldingen kom en dag etter at en annen storhet, Carnival Cruise Line, innstilte all virksomhet frem til tidlig oktober. Det samme gjelder Norwegian Cruise Line, Regent Seven Seas Cruises og Oseania Cruises, som ikke er i gang før tidligst i oktober.

Cunard Lines er trolig ikke i gang før november.

I USA, der mange av de store selskapene er basert, er kanselleringen drevet frem av et hundre-dagers «no-sail»-pålegg fra myndighetene, som trolig blir forlenget.

Canada har i tillegg utstedt et forbud mot cruiseskip til minst ut oktober. På toppen kommer nedstengninger av havner verden rundt, og Corona-regler i enkeltland.

I det hele tatt ser det relativt mørkt ut for alle dem som lengter etter et tradisjonelt cruise. Det blir neppe seilinger før tidligst i midten av september. De største pessimistene tror ikke på en større restart før langt ut på nyåret.

Her er en oversikt over noen av cruiseselskapene og når de planlegger en re-åpning av virksomheten. Selv om noen tilsynelatende er operative senere i sommer er det lite trolig de kommer i gang før tidligst ut på høsten.

Adventure Canada – har kansellert alle 2020-cruise.

American Cruise Lines – håper på noen seilinger i juli, men de fleste i nær fremtid er kansellert.

Azamara – kansellert til 15. september.

Carnival Cruise Line – har kansellert omtrent alle avganger til ut september, også de fra New York og San Francisco (ut året).

Celebrity Cruises – kommer ikke i gang før tidligst 6. mars 2021.

Costa Cruises – stoppet alle cruise frem til ut juli.

Crystal Cruises – har kansellert seilinger med Crystal Symphony og Crystal Serenity ut henholdsvis august og september. Selskapet har også kansellert seilinger til Canada med Crystal Serenity og erstattet dem med reiser ut fra Miami. Crystal Esprit har kansellert til ut oktober, mens elvebåt-seilinger ligger på vent til 6. september. Selskapet utsetter også debuten til det nye ekspedisjonsskipet Crystal Endeavor – til 2021.

Cunard Line – har kansellert seilinger med Queen Mary 2 og Queen Victoria frem til 1. oktober. Seilinger med Queen Elisabeth gjenopptas ikke før tidligst 23. november.

Disney Cruise Line – har stoppet all virksomhet frem til midten av september.

Emerald Waterways – alt kansellert ut august.

Hapag-Lloyd Curies – ikke i gang før tidligst i slutten av juli.

Holland America – har kansellert alle seilinger i Europa, Alaska, Canada og østkysten av USA ut året.

Hurtigruten – seiler langs norskekystenog rundt Svalbard i sommer, samt utvalgte cruise fra Tyskland.

MSC Cruises – alle Karibia-seilinger innstilt frem til 15. september. Til andre steder er det stopp frem til 25. juli. Det samme gjelder seilinger ut fra New York.

Norwegian Cruise Line – har kansellert omtrent alle seilinger ut september, og flere som etter planen skal gå tidlig i oktober. Reiser med Norwegian Sun er kansellert til ut 18. oktober.

Oceania Cruises – stoppet nesten alle seilinger ut september, og én seiling tidlig i oktober.

Paul Gaugin Cruises – planlegger oppstart i Fransk Polynesia 11. juli.

Ponant – planlegger å gjenoppta noen seilinger i Frankrike, med nye ruteplaner, i juli.

Pullmantur – har bedt om konkursbeskyttelse under spansk lov. Alle seilinger frem til minst 15. november er kansellert, og bookede passasjerer vil få tilbud om plass på Royal Caribbean Cruises. Sistnevnte eier 49 prosent av Pullmantur.

Princess Cruises – har kansellert alle turer i Europa, Canada, USAs østkyst og Alaska ut året.  Rederiet har også kansellert alle Karibia-seilinger frem til 4. november. En rekke andre cruise er også innstilt, blant annet i Japan, Australia og den amerikanske vestkysten.

Regent Seven Seas Cruises – har kansellert alle seilinger ut september.

Royal Caribbean – har kansellert alle seilinger frem til 15. september. I tillegg er det stopp i cruise til Canada og Bermuda ut oktober. Voyager of the Ses sine seilinger er kansellert til ut september.

Seabourn – har kansellert alle cruise til inn i oktober, Rederiets fem skip skal i drift fra 13. oktober til 20. november.

SeaDream Yacht Club – selskapets to skip seiler i Norge denne sommeren. Seilingene i Middelhavet til ut august er dermed kansellert.

Silversea – håper å være i gang igjen i september eller oktober. Rederiet har utsatt debuten til sine to nye skip, som skal inn i trafikk i år. Silver Moon skal etter planen starte opp 2. oktober, mens et av de nye skipene skal være i gang til Galapagos rundt 22. august.

Star Clippers – Royal Clipper og Star Flyer har kansellert sine seilinger til ut juli. Star Clipper skal etter planen være i gang igjen 12. september.

Variety Cruises – har kansellert alle seilinger frem til 24. juli.

Victory Cruise Lines – har stoppet all cruise-virksomhet ut året.

Viking – har kansellert all trafikk ut august.

Virgin Voyages – har utsatt debuten til sitt første skip til 16. oktober.

Windstar Cruises – har kansellert alt frem til tidlig september. Rederiets tre seilskip – Wind Spirit, Wind Surf og Wind Star – skal etter planen være i gang i henholdsvis september, november og januar. De tre motorskipene Star Breeze, Star Legene og Star Price vil trolig være i gang i oktober, mars 2021 og juli 2021. ©

Kilder: Skift, The Points Guy, rederiene