I dag 1. desember legger Royal Caribbean-skipet Quantum of the Seas ut på sitt første cruise etter at pandemien satte en stopper for all seiling i mars. Planen er å kjøre tre- og fire-dagers såkalte «Seacations» ut fra Singapore for innbyggerne i bystaten.

Det er godt nytt for et selskap og en bransje som blør kraftig under Corona-pandemien. 

Danner skole

Singapore er et av svært få land som tillater oppstart av cruise, selv om seilingene kun er rettet mot landets egne innbyggere. Oppstarten har samtidig en annen misjon. Den vil kunne danne modell for cruise i tiden fremover, slik cruiseselskapene MSC og Costa har gjort det i Italia. Også disse seilingene er rettet mot landets egne innbyggere, samtidig som de er inn naboland Hellas. Det skjer dog under svært strenge regimer.

«I 2019 reiste totalt 29 millioner mennesker rundt på verdenshavene på et eller annet slags cruise. I år er det snakk om åtte.»

Middelhavs-seilingene har vært vellykkede, men har foreløpig begrenset effekt på bunnlinja, fordi disse seilingene kun utgjør en brøkdel av den opprinnelige operasjonen. De har likevel en viktig psykologisk og seilings-teknisk funksjon. Rederiene får testet ut sine rutiner for fremtiden.

At disse seilingene har begrenset økonomisk verdi viser nye tall fra selskapet Stock Apps, som har regnet seg frem til at fallet i inntekter i 2020 har vært på 71 prosent sammenlignet med året før. Det er snakk om enorme tall. For eksempel seilte verdens cruiseskip inn verdier for svimlende 243 milliarder kroner i 2019, opp 15 prosent fra året før.

Cruise styrte mot himmelen, før Corona la det hele i grus.

Mye av den grunn legger Royal Caribbean stor vekt på det som skjer med cruisene i Singapore, fordi de representerer et slags håp i en vanskelig tid, men vil som nevnt også teknisk danne skole for fremtidige seilinger.

PASSER: Det er lagt opp til strenge smitteregimer ombord.

Egne apper

For cruise-industrien vil mye være annerledes på andre siden av pandemien, fordi denne næringen med sine lukkede skip er spesielt sårbare når de blir direkte rammet.
For seilingene i Singapore må alle gjestene ombord ha utført en Corona-test inntil 72 timer før avgang. De må også legge inn appen Tracetogether i smarttelefonene sine (eller de får utdelt en egen sporingsbruikke). Alle blir tildelt sine tidspunkt for ombordstigning, og da må de være på plass – om de skal være med.

Det vil i tillegg være en ny Corona-sjekk ved ombordstigning, og tydelige regler for bruk av sanitære hjelpemidler og sosial distansering under seilasen. 

Royal Caribbean har i tillegg utviklet en app for smarttelefoner og nettbrett der du blant annet kan reservere forestillinger ombord, bord til middag og aktiviteter. 

Den vil også gi beskjed i forhold til sosial distansering, samt sikkerhetsdrillene.

Alle disse regimene til tross – mye tyder på at det er mange cruise-hungrige der ute. Tre- og fire-dagerscruisene har vært ekstremt populære, og har lenge vært utsolgt. Det samme gjaldt rederiet Dream Cruises, som med sitt skip World Dream allerede har vært i operasjon ut fra Singapore.

X-faktoren

Nettopp fordi re-starten av cruise er såpass krevende tror ekspertene at det vil ta sin tid før cruise er oppe og står igjen på nivået før pandemien. I 2021 forventes det at inntektene vil vokse med 116 prosent sammenlignet med inneværende år, til en omsetning på 150 milliarder kroner. Det høres kanskje mye ut, men er vel 60 milliarder under 2017-nivået. 

I 2023 er forventningen 240 milliarder, og ikke før i 2025 vil cruise-bransjen være tilbake til der de var før Corona.

Det finnes dog en x-faktor i denne ligningen – i hvilken grad de reisende vil komme tilbake. Slik sett virker Asia-satsingen til Royal Caribbean, som på nyåret utvides til Hongkong og Shanghai, lovende. Det gjenstår dog å se om Karibia og Europa responderer på samme måte som i Asia. 

I 2019 reiste totalt 29 millioner mennesker rundt på verdenshavene på et eller annet slags cruise. I år er det snakk om åtte.

Ikke før om minst fire år vil cruise-industrien være på 2019-nivå. Om alt klaffer.

Royal Caribbeans første forsøk denne julemåneden vil kunne gi en liten pekepinn på akkurat det. ©