Folk flest er avventende med å bestille Syden-tur. De store charter-aktører har få bestillinger, og overfor TV2 bekrefter kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise at folk i stor grad avventer situasjonen.

– Men bestiller du nå kan du få gode priser, og med operatørenes trygghetspakker løper du ingen risiko, mener Berge.

Strenge Corona-tiltak til tross for at vaksineringen er på gang gjør at det trolig ikke blir særlig bevegelse i bestillingene før tidligst over påske. Apollo melder at salget tar seg opp uke for uke, men antallet bestillinger er fortsatt lavt sammenlignet med normalen.

– De fleste som bestiller nå bestiller reiser fra slutten av juli og august, sier Apollos kommunikasjonssjef Beatriz Rivera.

Fremdeles er det Hellas og Spania som er mest populært, og turoperatørene sier reiselysten er stor. Det gir grunn til optimisme, mener den norske landsjefen i Ving, Marie-Anne Zachrisson.

– Markedet kommer tilbake, spørsmålet er bare når, sier hun til TV2, og henviser til undersøkelser Ving har gjort.

Hos Apollo er Kreta og Rhodos de mest populære reisemålene. Turoperatørene understreker at det er fullstendig risikofritt å bestille reiser nå, og at det er mye å tjene på å gjøre det.

– Er landet rødt når reisedatoen opprinner kansellerer vi flyvningen. Da får du pengene tilbake innen syv dager, sier Rivera til TV2.

De store pakkereise-operatørene har mer eller mindre de samme ordningene.

– Det kan være god butikk å holde av en charterreise til sommeren nå, for det er tilnærmet risikofritt. Prisene vil stige til sommeren, mener Terje Berge.

Forutsatt at det oppstår en ketchup-effekt i andre enden av pandemien, og det blir stor etterspørsel i kombinasjon med lav kapasitet. Nå er det bare å vente på at vaksinen skal gi effekt, og at pandemien ebber ut. Det kan således bli en kamp mot klokken. ©