I en uttalelse fra de lokale myndighetene på ferieøya Sardinia har strendene til tider blitt fullstendig overkjørt av besøkende, noe som har vært til skade for miljøet.

Strenge besøksgrenser

Sommer, sol, strand, sand og vann er for mange viktige elementer på en vellykket ferie.

I Italia har imidlertid entusiasmen for strandbesøk blitt så stor at den har gått utover lokalmiljøet. Spesielt populære er de to øyene Sicilia og Sardinia, kjent for sine strender og blå-blåe vann. 

LES MER: Alene på Sardinia!

Det store innrykket av mennesker har fått konsekvenser for miljøet, blant annet på grunn av mye søppel som blir liggende igjen.

Som en konsekvens av dette setter nå lokale myndigheter på Sardinia inn ekstra tiltak for å bevare naturmiljøet. Det skjer ved å håndheve strenge daglige besøksgrenser på de mest populære strendene, ifølge nyhetstjenesten CNN.

Uholdbart

Den en lille landsbyen Baunei i et avsidesliggende område øst på Sardinia innførte tidligere i år daglige besøks-begrensninger, og nå blir det ytterligere innstramninger langs den 40 kilometer lange kystlinjen med utsikt over Orosei-bukten.

– Området vårt er for det meste forrevne høye klipper, der mufloner (villsau) og hauker lever, og her er bare et dusin strender. Det betyr at alle strømmer dit og overbefolker dem, sier Bauneis borgermester Stefano Monni til CNN.

– Vi har ikke lenger råd til å ta imot tusenvis av solbadere hver dag, det blir uholdbart i lengden, sier han.

Betale for strandtid

Fire strender i området er nå rammet av strenge restriksjoner denne sommeren. Cala dei Gabbiani og Cala Biriala har nå begge en daglig grense på 300 gjester, mens Cala Goloritze har fått en grense på 250 besøkende per dag. Cala Mariolu, den største av strendene, har en daglig besøksgrense på 700 personer på sommeren.

De som ønsker å besøke Cala Goloritze kan kun nå den vakre stranden til fots eller med båt. Et besøk på denne stranden vil kreve en inngangspenger på seks euro (rundt 70 kroner).

Om du ønsker å besøke de fire nevnte strendene må du nå bestille plass gjennom en app kalt Cuore di Sardegna minst 72 timer før besøket. 

Inngangen til Cala Goloritze kan enten betales online eller kontant ved inngangen til bukten. 

En «massakre»

Avgiften skal hjelpe lokale myndigheter med å finansiere overvåking, parkeringsplass og vedlikehold av stier og toaletter på stranden.

Ifølge ordfører Monni har farvannene rundt Bauneis blitt som noe av det vakreste i hele i Italia av den italienske lobbygrupperingen Legambiente.

Området er også kjent for sine sjeldne – og fredede – dyre- og fuglearter.

Tidligere år har stranden Cala Mariuolo vært «beleiret» av opptil 2000 turister daglig, en situasjon som har fått ordføreren til å kalle det en «massakre». 

Kystområdet Baunei tar imot rundt 300 000 turister hver sommer.©