Onsdag la kommisjonen fram sin plan til hvordan reiselivet kan komme på fote igjen og grensene mellom EU- og Schengen-landene kan åpnes for reisende igjen i kjølvannet av covid-19-pandemien.

Ny fase

Kommisjonen beskriver dagens situasjon som fase 0, med restriksjoner på ikke-nødvendige reiser. Neste fase innebærer en gradvis åpning når smittesituasjonen tillater det, med smidig grensekryssing for jobbreiser, private reiser og turisme. Og det er her man ser for seg å begynne med land der smitte situasjonen er lik.

Tyskland har allerede sagt at landet vil åpne for reisende fra flere land, inkludert Norge, 15. juni.

I det som omtales som fase 2, skal alle coronarelaterte reiserestriksjoner oppheves, mens nødvendige helsetiltak fortsatt skal være på plass.

Overgangen til en ny fase bør være fleksibel, skriver kommisjonen og legger til at det kan bli nødvendig å gå tilbake til strengere tiltak dersom smittesituasjonen forverres.

SAS med maske-påbud

Fra mandag 18. mai frem til 31. august følger SAS andre europeiske flyselskaper og innfører påbud om ansiktsmasker for alle passasjerer fra seks år og oppover. Selskapet understreker at undersøkelser viser at det er ekstremt få smittetilfeller som spores tilbake vil flyreiser, og at selskapet arbeider hardt for å bidra til at det skal fortsette slik.

Fra før har SAS innført smitterverntiltak som nye boardingrutiner som skal sikre best mulig avstand om bord. Passasjerer med sete bakerst boarder flyet først for å unngå forbipassering.

Alle fly blir rengjort og desinfisert, og alle ikke-essensielle løse gjenstander er fjernet, for eksempel lesestoff i setelommen, puter, tepper og brett

Det blir heller ingen matservering om bord for å redusere kontakten mellom passasjerer og mannskap. ©