Operahuset i Sydney er et ikon og en av de mest fotograferte bygningene i verden. «Mesterverket» av den danske arkitekten Jørn Utzon fyller år, og på den andre siden av kloden der bygningen befinner seg – i Danmark – skal det altså feires.
Dramatisk reise
I den anledning presenterer Utzon Center en ny, permanent utstilling om operahuset i Sydney.
– Dette er en utstilling som handler om Danmarks verdensarv, sier Line Davenport, utstillingsdirektør ved Utzon Center.
– Når jeg fordyper meg i alle historiene, kan jeg ikke unngå å bli fascinert av opprettelsen av en bygning der arkitekten valgte å forlate arbeidet sitt heller enn å nøye seg med noe halvferdig, sier hun videre.
Jørn Utzons kompromissløse holdning etterlot et mylder av vakre, ukjente ideer som aldri ble en del av dagens bygg. De vil du nå kunne oppleve i den nye utstillingen
Utstillingen «Sydney Opera House: A Beautiful Idea» tar ifølge en pressemelding «besøkende med på en inspirerende, tidvis dramatisk reise inn i historien om Utzons bygning – som han forlot før den sto ferdig – og om visjonene som raskt fanget oppmerksomheten til hele verden».
Viktig historie
Utstillingen starter med Jørn Utzons barndom i Aalborg. Her startet arkitekt-karrieren med skisser og abstrakte linjer, tegnet med en myk blyant i en liten bygning i gul murstein i en bøkeskog utenfor København.
Resultatet ble altså en skjellsettende bygning, 16 000 kilometer fra Danmark, som skulle bli et av de viktigste arkitektoniske verkene på 1900-tallet.
Utstillingen viser Jørn Utzons egne tegninger og modeller, samt fremdriften fra de første nye ideene frem til oppføringen av operaen i Sydney – nå et verdensarvsted beskyttet av Unesco og et symbol på et «menneskelig kreativt geni».
– Operahuset i Sydney er et utmerket eksempel på hvordan en bygning ikke bare oppfyller et formål og har en funksjon, men også – i kraft av sin konstruksjon og sin arkitektur – kan forvandle et sted til noe helt spesielt, sier Jesper Nygård, administrerende direktør i Realdania, som står bak finansieringen av utstillingen.
– Det er en viktig historie å fortelle, fordi arkitektur, uansett skala, kan bidra til å forbedre steder, generere ny lokal identitet, stolthet og fellesskapsfølelse, konkluderer han. ©