Israel

Landets myndigheter øker presset for en tredje dose med coronavaksine. Fra søndag blir vaksinepasset bare gyldig i seks måneder etter andre dose.

Etter seks måneder må man ta en tredje dose for å kunne fortsette å bruke passet til å slippe inn på restaurant og nesten alle andre områder i det offentlige liv.

Det betyr at rundt to millioner mennesker i dagene som kommer, risikerer å miste sitt gyldige vaksinepass.

For å slippe inn på alt fra idrettsstevner, konserter og universiteter til restauranter og treningssentre må alle over tre år framvise bevis for at de er vaksinert, har hatt covid-19 eller har testet negativt.

Ifølge helsedepartementet er 61 prosent av israelerne vaksinert minst to ganger, mens 37 prosent har fått en tredje dose.

New Zealand

Når New Zealand åpner grensene igjen for tilreisende, vil alle måtte være fullvaksinert for å slippe inn i landet.

– Vi innfører krav om fullvaksinering for alle som er over 17 år, og som ikke er borgere av New Zealand, sa covid-minister Christ Hipkins søndag.

New Zealand har ført en svært vellykket kamp mot pandemien, og bare 27 mennesker har dødd hittil i en befolkning på fem millioner, takket være stengte grenser og nedstengninger.

Men søndag ble det oppdaget to smittetilfeller i byene Hamilton og Raglan, som ble stengt ned i fem dager.

Fra før sliter myndighetene med et utbrudd i landets største by Auckland, der 1300 personer har testet positivt de siste månedene. Byen har vært nedstengt i sju uker.

Litauen

Coronasmitten øker i Litauen igjen. Myndighetene gjeninnfører derfor munnbindpåbud innendørs i offentlige bygninger.

Påbudet trådte i kraft fredag og omfatter også folk som er koronavaksinert.

Regjeringen ber samtidig både offentlige og private selskaper om å oppfordre ansatte om å jobbe hjemmefra så langt det er praktisk mulig.

Den siste toukersperioden har landet registrert 700 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere. 68,3 prosent av befolkningen er fullvaksinert eller har vært smittet og dermed fått immunitet.

Australia 

Landet står klar til å gradvis gjenåpne grensene etter 18 måneders stengning, opplyser Australias statsminister.

Australiere i utlandet vil kunne dra hjem til Australia, og australiere kan få dra til utlandet når målet om 80 prosent vaksinasjonsrate er nådd innen noen uker, uttalte statsminister Scott Morrison fredag.

Landets egne borgere har, med visse unntak, vært hindret fra både å kunne dra til Australia og fra å forlate landet i 18 måneder. ©