I disse dager må charterselskapene begynne å betale ut det kundene har til gode for reiser som er kansellert. Som følge av det det vil trolig flere aktører raskt gå konkurs, skriver Dagens Næringsliv. Men det er ikke sikkert Reisegarantifondet dekker forbrukernes krav ved konkurs.
Antallet som har levert krav til forsikringsselskapene etter kansellerte feriereiser, har trolig passert 200 000.
– Derfor vil regjeringen vurdere å dekke avbestilte reiser dersom mange reisende ikke får dekket kravene sine ved pakkereisearrangørens konkurs, sier næringsminister Iselin Nybø (V) til avisa.
– Mange forbrukere vil imidlertid kunne få tilbake pengene på andre måter. Noen risikerer å falle utenfor disse ordningene, men vi vet ikke ennå hvor mange dette er, sier Nybø.
Norske forbrukere kan ha over tre milliarder kroner utestående for kansellerte reiser hos charterselskapene, ifølge en beregning som hovedorganisasjonen Virke har gjort. Det gjelder for reiser som er kansellert i tidsrommet fra coronakrisen slo inn i mars til og med 20. august.
Samtidig har forsikringsselskapene fått rekordmange henvendelser fra folk som har fått feriereisen avlyst. Antallet som har levert krav til forsikringsselskapene etter kansellerte feriereiser, har trolig passert 200 000, ifølge NRK. Det kan også være flere.
– Det tar tid å få de pengene man har krav på, og mange opplever at de ikke får kontakt med fly- eller reiseselskap. Reiseforsikringen erstatter utgifter disse selskapene ikke tar, sier Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring, til NRK.
Norske forbrukere kan ha over tre milliarder kroner utestående for kansellerte reiser hos charterselskapene, ifølge en beregning som hovedorganisasjonen Virke har gjort. Det gjelder for reiser som er innstilt i tidsrommet fra coronakrisen slo inn i mars til og med 20. august.
For kansellerte pakkereiser fra 1. mars til 14. juni må selskapene betale tilbake innen tre måneder. For flyreiser som er innstilt, gjelder en uke.
Hvilke rettigheter har du?
Det er mange ulike regler å forholde seg til. For kansellerte pakkereiser fra 1. mars til 14. juni, må selskapene betale tilbake innen tre måneder. For flyreiser som er innstilt, gjelder en uke.
Har du bestilt en reise som ikke er kansellert, og avbestiller du selv, risikerer du å miste retten til erstatning.
Det er forskjell på om flyet blir kansellert, eller om du avbestiller selv. Det gjelder ifølge Forbrukerrådet selv om vi står i en verdensomspennende pandemi.
Noen forsikringsselskap har åpnet for å dekke avbestillinger utover sommeren. Forbrukerrådet råder for øvrig forbrukerne om å vente til reisen kanselleres. Først da vet du sikkert at du har rett på å få pengene tilbake.
Hvis flyselskapet kansellerer, får du hele kjøpesummen tilbake. Dette gjelder uansett billettype, og uansett årsak.
Flere selskaper tilbyr tilgodelapper eller cashpoints når reisene kanselleres. Dette er frivillig. Du kan selv velge om du vil takke ja, eller kreve pengene tilbake. Får man ikke reise på den turen man har bestilt fordi flyet blir kansellert, er det som å kjøpe en vare man ikke får.
Hvem skal man klage til?
Det første man må gjøre, er å kreve penger fra den man har bestilt varen av. Det gjelder flyselskapet, turoperatøren eller hotellet.
Har du bestilt gjennom ulike selskap, må du kontakte alle de ulike selskapene og hotellene og kreve penger tilbake. Før du krever penger tilbake fra forsikringsselskapet, må du fremskaffe mest mulig dokumentasjon.
Har du kjøpt en vare eller tjeneste med kredittkort, kan du klage til banken din, dersom den du har kjøpt av, for eksempel et hotell, ikke holder det som er lovet.
Klageinstanser
> Dersom turoperatøren du skulle reise med, går konkurs, kan du henvende deg til Reisegarantifondet.
> Dersom du ikke får penger tilbake fra flyselskapet, kan du henvende deg til Transportklagenemnda.
> Pakkereisenemnda behandler klager på pakkereiser.
> Om forsikringsselskapet ikke vil dekke tap du mener reiseforsikringen skal dekke, kan du klage til Finansklagenemnda.
> Dersom du får avslag fra banken din på søknad om kortreklamasjon, kan du klage til Finansklagenemnda.
> Forbrukerrådet anbefaler generelt alle å klage så fort som mulig, dersom de vil klage. ©