Togselskapet skal etter planen trafikkere ruter mellom landenes hovedsteder og flere europeiske byer.

Flere stopp

Reise på skinner har fått en renessanse i Europa, hvor det de siste årene har blitt stadion flere muligheter for å ta nattog fra et reisemål til et annet. I tillegg blir det økende fokuset på bærekraft og konsekvensene for klimaet det har å reise trukket frem som to av årsakene til at flere enn tidligere har begynt å ta toget når de skal på ferie.

Den svenske politikeren og tidligere partiformannen Jonas Sjöstedt ønsker å presse denne utviklingen ytterligere. Vänsterpartiets ledende kandidat til europaparlamentsvalget senere i år sier en av hans politiske planer er at de skandinaviske landene skal gå sammen om å etablere et nattogselskap.

Sjöstedt håper at forslaget vil føre til dannelsen av et selskap som settes opp for å betjene en rekke ruter med nattog mellom Stockholm, Oslo og København med stopp i for eksempel Gøteborg, Malmö og Kastrup.

Kontakt med SV

Partiet foreslår også at et eventuelt fremtidig selskap skal få i oppgave å etablere direkteruter fra København, Stockholm, Gøteborg og Oslo til byer som Berlin, München, Basel, Paris, Brussel og Amsterdam, skriver den svenske dagsavisen Göteborgs-Posten.

I praksis vil det være regjeringene i de tre skandinaviske landene som tildeler de statlige jernbaneselskapene – danske DSB, SJ fra Sverige og Vy i Norge – oppgaven, hvoretter selskapene i fellesskap skal ha ansvaret for å sette forslaget ut i livet.

– Mange tar idag flyet mellom Oslo, København og Stockholm. Med passasjerene fra bare en liten brøkdel av flyene vil disse togene være fulle. Vi tror at denne typen langsiktige og gjennomtenkte investeringer vil øke trafikkstrømmene på skinner, sier Jonas Sjöstedt.

Ifølge Jonas Sjöstedt har det svenske venstrepartiet vært i kontakt med Enhedslisten i Danmark og SV i Norge for å diskutere muligheter og perspektiver i forslaget.

Et stykke frem

– Vi har allerede snakket med våre søsterpartier i Danmark og Norge. De er med på dette, så dette er noe vi har tenkt å jobbe sammen om, sier han.

Samarbeidet vil støte på en del økonomiske utfordringer, da sovevognene som brukes i Sverige er for brede til å kjøre i hele Europa. Det vil også være behov for nye lokomotiver. I tillegg ønsker Vänsterpartiet at det skal anskaffes vogner som gjør det mulig å ta bilen eller sykkelen på toget.

Senest i 2027 bør det være mer nattogtrafikk i Norden, mener partiet, som også har en visjon om at de nye europeiske nattogene skal være på plass innen 2029, da Femern-forbindelsen til kontinentet forventes å åpne.

Det kan imidlertid komme i konflikt med at EU lenge har jobbet for en liberalisering av togtrafikken, der flere private aktører får komme til. Jonas Sjöstedt tror likevel det vil være mulig å tilpasse den skandinaviske satsingen til utviklingen ellers i Europa. ©