Dette var nemlig meldingen reiselivet har ventet på, både de som driver innenlands turisme og ikke minst alle dem som skal sende reisende ut i verden.

Testplikt

For Ving er meldingen som kom fredag «fantastiske nyheter».

– Vi så umiddelbart økt trafikk og søk på våre nettsider, sier landsjef Marie-Anne Zachrisson.

Etter et par timer fulgte også salget etter. Også Norwegian opplevde 50 prosent økning i bestillingene få timer etter nyheten, skriver E24.

Det skyldes i hovedsak at myndighetene fra første oktober opphever det globale reiserådet. Dette betyr også at reiseforsikringen også vil gjelde utenfor Europa, med unntak av enkelte land. 

– Vær dog klar over at noen land ikke har åpnet for fri innreise, så undersøk det før du bestiller reise, understreker skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, i en pressemelding.

Allerede fra lørdag må ikke lenger ikke-beskyttede reisende fra oransje områder eller barn under 18 år, være i innreise-karantene etter å ha vært i utlandet – den kanskje størst hindringen for de fleste av oss.

Det er tre kriterier for å karakterisere et område som oransje: De har mindre enn 50 smittede per 100 000 innbyggere og mer enn fire prosent positive coronatester de siste to ukene, mer enn 50 og mindre enn 75 smittede per innbygger, og mer enn én prosent positive coronatester, eller mellom 75 og 200 smittede per innbyggere og en positivitetsandel på mindre enn fire prosent.

Gjenåpningen betyr også at enmeters-regelen ikke gjelder lenger, at det er slutt på kravet om bordservering og innslippsstopp på utesteder, og at antallsbegrensningene på arrangementer oppheves.

Barn under 18 år skal ikke ha innreisekaranteneplikt. De skal likevel oppfordres til å teste seg med PCR eller antigen hurtigtest tre døgn etter ankomst. Barns testplikt på grensen opprettholdes.

Opphever Svalbard-krav

Helsemyndighetene har også anbefalt at alle kan velge å avslutte innreisekarantene med negativ PCR-test tatt tidligst tre døgn etter ankomst, og at plikten til PCR-test sju døgn etter ankomst fjernes. Også disse rådene har regjeringen fulgt.

NHO kaller gjenåpningen av det norske samfunnet en gledens dag for reiselivet.

− Dette er en gledens dag, og jeg vil takke regjeringen som holder seg til planen om full gjenåpning i september, og som har fått store deler av den voksne befolkningen vaksinert i tide. Høy vaksinegrad er løsningen for et normalt liv, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Kravet til negativ coronatest før avreise til Svalbard fjernes, men kravet om innreisekarantene på fastlandet før videre reise til Svalbard videreføres.

I tillegg oppheves kravene til gjennomføring av reiselivsaktiviteter og begrensningen i beleggsutnyttelse for hoteller og overnattingssteder på Svalbard, opplyser Sysselmannen på Svalbard.

Dette er de nye reglene som gjelder fra lørdag 25. september klokken 16:
* Alle restriksjoner innenlands fjernes, med unntak av kravet om å gå i isolasjon hvis man er syk med covid-19.
* Kravet om å holde én meters avstand til andre enn dem man bor sammen med, blir opphevet.
* Begrensningene på hvor mange som kan være sammen på arrangementer oppheves.
* Det er slutt på krav om bordservering og innslippsstopp klokken 24 på serveringssteder.
* Det anbefales at uvaksinerte som bor sammen med en som er blitt smittet, tester seg eller går i karantene. Det gjelder uavhengig av om man får symptomer eller ikke. Andre uvaksinerte nærkontakter trenger ikke å gå i karantene, men bør ta en test. ©