Den årlige rapporten The Economist Intelligence Unit’s Global Livability Index analyserer byer rundt om i verden og rangerer dem på en skala fra 1 til 100. Ingen norske byer er på topp ti-listen.

Tilbake

Over 30 faktorer i fem hovedkategorier – stabilitet, helsevesen, kultur og miljø, utdanning og infrastruktur – blir vurdert for å finne de ut beste (og mindre gode) byene å bo i.

Etter at Corona-regimene ble opphevet i de fleste av de aktuelle 173 byene, noterer rapporten et det har vært et skifte mot «tilbake til normalitet», med en gjennomsnittlig indekspoengsum på 76,2.
Det er den høyeste på 15 år. 

Også helsen er bedret, stort sett over hele linja. Det eneste området som ser en nedgang er stabilitet på grunn av sivil uro, korrupsjon og en økning i kriminalitet i mange byer rundt om i verden.

Wien er tilbake til førsteplassen for andre år på rad etter at de mange museene, kultur-institusjonene og restaurantene kunne åpne igjen etter pandemien.

Litt om vurderingen: En score på 100 formidler at byen har ideell levedyktighet, mens én betyr at det omtrent er umulig å bo i byen. 

Falt ned

Kategoriene vektes også forskjellig. Stabilitet utgjør 25 prosent av totalen og tar for seg utbredelsen av kriminalitet, trusselen om terror, militær konflikt og sivil uro, mens helsevesenet, som utgjør 20 prosent av totalen, vurderer tilgjengeligheten og kvaliteten på privat og offentlig helsehjelp og tilgang til reseptfrie legemidler. 

Utdanning teller bare ti prosent, mens infrastruktur står for 20 prosent av totalen. Her er det snakk om ting som offentlig transport, boliger, energi- og vannforsyning og mer. 

Kultur og miljø utgjør 25 prosent av den totale vurderingen. Den inkluderer en rekke faktorer, blant annet korrupsjon, fuktighet og temperatur, sensur, mat og drikke.

Mange vesteuropeiske byer har falt ned på den nyeste rangeringen. Den skyldes stabilitets-utfordringer. Edinburgh har for eksempel falt 23 plasser, London 12, og Manchester og Rotterdam 16 hver.

LES MER: James Bonds London!

Nederst på listen er de krigsherjede byene Damaskus i Syria og Tripoli i Libya. Ukrainas hovedstad, Kiev rangerer 165. av 173 byer.

De mest beboelige byene i verden, ifølge 2023 Global Livability Index.

1. Wien, Østerrike

Med en samlet poengsum på 98,4 er den østerrikske hovedstaden på toppen av 2023-rangeringen. Wien har dominert denne posisjonen i åtte av de siste ti vurderingene, overraskende nok er den laveste poengsummen i kategorien kultur og miljø, hvor den fikk 93,5 på grunn av mangelen på store sportsbegivenheter.

LES MER: Ta en weekend i Wien!

2. København, Danmark

Den danske hovedstaden beholder sølvmedaljen fra i fjor med en poengsum på 98. En kombinasjon av perfekte score innen stabilitet, utdanning og infrastruktur, og svært høy poengscore innen kultur og helsetjenester, gjør den danske hovedstaden til den nest mest beboelige byen i verden.

3. Melbourne, Australia

Melbourne oppnådde en betydelig oppgang i år – fra nummer til til nummer tre, med en forbedret poengsum på 97,7.

4. Sydney, Australia

Sydney spratt også tilbake til fjerdeplass på rangeringen etter å ha falt ut av topp 10 i fjor. Byens poengsum er litt lavere enn Melbournes på 97,4, men den scoret bedre i kategorien kultur og miljø.

5. Vancouver, Canada

Byen i delstaten British Columbia beholder sin femteplass i rangeringen med en poengsum på 97,3. Rapporten bemerker at kanadiske byers resultater ble negativt påvirket av anti-vaksineprotester i fjor.

6. Zürich, Sveits

Med en samlet poengsum på 97,1 falt den sveitsiske byen fra nummer tre i fjor, men oppnådde betydelige fremganger i utdannings- og helsesektorene med toppscoren på hundre.

8. Calgary, Canada og Genève, Sveits (uavgjort)

Den kanadiske byen har den nest laveste kultur- og miljøpoengsummen av alle de ti beste byene. Dermed faller den på rangeringen til en totalscore på 96,8. Genève falt én plass siden 2022.

9. Toronto, Canada

Toronto fortsetter å score relativt lavt i infrastrukturkategorien (89,3), noe som førte til at byen falt til nummer ni på rangeringen i år.

10. Osaka, Japan og Auckland, New Zealand (uavgjort)

Auckland steg 25 plasser til nummer ti i år da Corona-restriksjonene i New Zealand ble opphevet. Osaka var tiendeplassen også i 2022, men i år har byen en litt bedre score i kategorien kultur og miljø.

Du kan lese mer om rapporten HER! ©