De som hopper på tilbudet kommer forbi vaksinekøene i sine respektive land. Men prisene gjør at det blir et tilbud for de få. 

Snart fullvaksinert

«Du flys ned på første klasse. Så blir du hentet på flyplassen av en privatsjåfør som kjører deg til en luksusleilighet. Der møtes du av legen, som administrerer covid-vaksinen.»

Slik reklamerer selskapet Knightsbridge Circle, en eksklusive concierge-klubb, for vaksine-turene de arrangerer. Tilbudet gjelder for medlemmer over 65 år. Etter at sjefen i selskapet, Stuart McNeill uttalte seg om vaksineturene til Dubai tidligere i år, har han blitt nedringt, skriver NRK.no.

Til New York Times hevder mannen, som arrangerer luksus-vaksineturene, at han har fått inn 2000 søknader fra folk som ønsker å bli medlem. Kanskje ikke så imponerende mange, men når årsavgiften i den eksklusive klubben er på mer enn 300 000 kroner kan det bety det en del kroner i kassen.

Det finnes «billigere» alternativer i Dubai, ifølge selskapet. To doser av den kinesiske Sinopharm-vaksinen koster 119 000 kroner. Men da må du selv dekke flybillett og det tre uker lange oppholdet, som er ventetiden mellom de to dosene.

I Dubai er mer enn seks av ni millioner innbyggere vaksinert. Til sammenligning har Norge vaksinert litt over 344 000 personer. Dubai gir 70 000 daglig doser til personer som er bosatt i bystaten – helt gratis.

CUBA PÅ GANG: Det fattige landet lager nå sin egen vaksine, som kan bli en enorm politisk seier for landet. (Foto: Bjørn Moholdt)

Cuba og Covid

Vaksineturisme er et voksende marked, skriver finansnettstedet Forbes. I begynnelsen av året reiste folk fra hele det amerikanske kontinentet til Florida. Delstaten hadde nemlig åpnet opp for at hvem som helst over 65 år kunne få vaksine, uavhengig av om man bor der eller ikke.

Rikinger fra andre delstater, og land som Mexico, Canada, Argentina og Brasil fløy til den amerikanske delstaten for å bli vaksinert, ifølge den amerikanske TV-kanalen NBC.

Cuba er også blant landene som frister utenlandske turister med Covid-immunitet. Med bilder av deilige cubanske strender kjøres det nå reklamekampanjer i Sør-Amerika. Budskapet er ikke til å misforstå: «Strand, Karibia, mojito og vaksine» står det i en reklame som nylig gikk på TV i Venezuela.

Cuba har et av verdens mest effektive helsesystem, ifølge Verdens helseorganisasjon. Nå er de i gang med å produsere hundre millioner doser av sin egen Soberana 2-vaksine. Dette er en av fire lokalt produserte vaksiner som er i den siste og avgjørende testfasen, ifølge helsemyndighetene i landet. 

Lykkes cubanske forskere med en effektiv coronavaksine er det en enorm politisk og økonomisk seier for landet, ifølge eksperter. ©