Ifølge turistsjef Lone Helle i Visit Tromsø domineres turiststrømmene domineres turiststrømmene av folk fra Storbritannia, Tyskland og USA.
God vekst
– Vi som selger aktiviteter på vegne av medlemsbedriftene over skranken og på våre nettsider opplever en økning på 50 prosent, sier Helle til Dagens Næringsliv.
Også hotellene rapporterer om høyere bookingtall enn i fjor.
Norsk reiselivsnæring har merket en god vekst, opplyser direktør Aase Marthe Horrigmo i Innovasjon Norge.
– Vi har aldri hatt flere overnattinger i mai enn det vi har registrert i mai i år, sier Horgmo.
Svak krone bidrar
Størst er veksten fra utlandet. Det er særlig det tyske markedet som har økt mye, ifølge Horrigmo.
Mye tyder på at veksten til dels skyldes turister som velger reisemål for å kjøle seg ned i et Europa tidvis preget av hetebølge. At flere tyske turister velger Norge tror Horrigmp kan være et resultat av «coolation».
– Vi ser at folk er opptatt av ekstremvær, og ønsker å unngå det, men vi har ennå ikke sett i tallene at de store hordene fra Sør-Europa har kommet, sier Horrigmo.
Den svake norske krona er for tiden veldig svak, som gjør det billigere for utenlandske turister å være i Norge, påpeker kommunikasjonsdirektør Bettina Flatland i hotellkjeden Strawberry.
Også de melder om bedre belegg enn i fjor.
Cruiseskip fremheves
At flere norske reisemål nå har fått plass på magasinet Time sin liste over de 100 beste stedene å besøke i verden vil også kunne bidra til mer trafikk til Norge.
Blant de som er nevnt er den norske michelinrestauranten Iris i Rosendal. Den er lokalisert inne i Salmon Eye i Hardangerfjorden, verdens største flytende kulturinstallasjon.
Også kunstmuseet Kunstsilo i Kristiansand – det nedlagte kornlageret som er pusset opp og fylt med over 7500 kunstverk – har fått plass på listen.
To av Havila Kystrutens cruiseskip havnet også på listen. Havila Pollux og Havila Polaris er to av fire identiske kystruteskip som tar reisende langs norskekysten.
Time fremhever skipenes bærekraftige skipsteknologi og unike norske mat- og opplevelsestilbud. ©