Jeg er verdenskjent – i hvert fall her i landet!

Vi har satt oss til rette, og allerede før forretten har kommet på bordet forteller 81-åringen Juan med ivrige geberder om sitt «godteri-imperium». Nå har barna overtatt, men under passiaren over midtgangen mer enn antyder mannen fra Murcia i Sør-Spania at han fortsatt har en finger med i «butikken».

Denne saken sto første gang på trykk i Kapital Reise!

– Selv om en trekker på årene slutter ikke ideene til nye produkter å myldre, ler han og utbringer en skål.

ELEGANT: Alt fra vognene til vinene på El Transcantábrico er preget av kvalitet og eleganse.

Han har dog sluttet å ringe inn forslagene som hele tiden dukker opp bak masken av gutteaktig sjarm. Livet har tatt en ny og mer avslappet vending.

– Jeg jobbet alt for mye, nærmest hele døgnet. Men nå har jeg oppdaget andre ting å fordrive tiden med. Som dette, klukker han ivrig på en blanding av spansk og engelsk og kikker over på kona.

Hun smiler godmodig tilbake.

Den stoiske legen

Vi møtte paret i Santiago de Compostela, der den ukelange turen med luksustoget El Transcábrico Gran Lujo langs «den grønne kysten» startet. Da var vi på vei ut på omvisning rundt i byen, som hvert år tar imot nærmere en halv millioner pilegrimer.

Han var godt skodd, selv om gåturen bare var på knapt halvannen time.

– Vi er beredt på det meste, sa han med et lurt smil, og tok fruen under armen. Hun hadde med en penkjole og ditto sko til for hver dag under turen.

Været i Santiago og ellers langs nordkysten av Spania er omskiftelig, men da vi forlot paradoren (luksuriøst statlig hotell) skinte solen fra en skyfri himmel. Da hadde mange av de flere hundre pilegrimene som normalt stimler sammen på den store plassen foran katedralen – endepunktet for vandringen – søkt seg inn i skyggene.

– Å endelig komme frem etter en måned til fots er en emosjonell opplevelse for de aller fleste, forklarte guiden mens vi beveget oss langs rekken av mennesker på vei inn i katedralen – stedet der de fleste vandrerne setter et spirituelt punktum på strabasene.

– Mer psykisk enn fysisk, som en svenske vi møtte for et år siden forklarte oss da vi møttes under det imponerende kirkebyggets dystre tårn.

Den ellers så tilsynelatende stoiske legen fra Göteborg lot tårene renne, og vi gråt med ham.

Ingen hast

Santiago er et spennende bekjentskap. Samtidig merker vi en svak utålmodighet i gruppen av passasjerer som skal ristes sammen på toget langs den knapt 560 kilometer lange reisen.

Vi var mer enn klare for å gå ombord og la eventyret langs Costa Verde starte.

* * *

Navnet El Transcantábrico er hentet fra De kantabriske fjellene og havet med samme navn, som følger kysten i den sørlige enden av Biscayabukten. 

Spania er et togland, men ulikt tilsvarende luksustog som Orientekspressen var etableringen av El Transcantábrico for vel 40 år siden noe helt nytt i denne delen av Europa – og en høyst risikabel affære. Det ble mye prøving (og trolig mye feiling) med å etablere et «femstjerners hotell på skinner» som kunne tilfredsstille selv den mest kresne passasjer.

I motsetning til det nevnte toget som inspirerte den britiske krimdronningen Agatha Christie til å «begå mord» på ekspresstoget mellom Istanbul og Paris tøffer ikke ikke El Transcantábrico avgårde på natten. Da går den «til sengs» på stasjonene underveis og du slipper bråket fra skinnegangen.