Om du hjelper til kan du ta med deg det du klarer å bære!

De unge fiskerne gliser der de drar i garna. De skjønner veldig godt at jeg ikke har tenkt å forsyne meg av den noe sparsommelige fangsten. Men jeg hjelper gjerne til.

MATAUK: Både turister og lokalbefolkning flokker rundt garna når fiskerne drar dem inn på stranda i Englishman’s Bay.

Det er imidlertid andre som iler til og tar for seg grovt av det sprellende sølvet i garna, som dras lengre og lengre inn på stranda.

– Vi har mer enn nok nå, forsikrer en av fiskerne meg når jeg forsiktig spør om ikke det er «bad business» å la så mange forsyne seg. 

De har mer enn de klarer å selge på det lokale markedet, er forklaringen de gir, og det er ingen andre til å overta overskuddet – annet enn landsbyboerne i nærheten.

De er ikke vanskelige å be.

Ingen hastverk

Tobago er øystaten Trinidad og Tobagos avslappede lillebror, øya hvitsnippene på Trinidad reiser til når de vil bort fra ståket i hovedstaden Port of Spain. Det lille intermessoet på Englishmen’s Bay – en av Tobagos vakreste strender – er et vanlig syn på øya. I stedet for å hale en tung bør over ripa i en av de små fiskebåtene er det langt mer bekvemt å dra fangsten inn til land. 

FLØRT: På markedet i hovedstaden Scarborough i Tobago tar et ungt par en liten timeout fra heten utenfor.

Strandarbeidet skaper også et lite brudd i hverdagen for barn og voksne.

– Er du med og haler – «pulling seine» som vi sier – kan du plukke med deg en middag eller to, sier en av fiskerne som inviterte meg med på dugnaden.

Jeg foretrekker å følge med litt på avstand. Tempoet er bedagelig. Ingen har dårlig tid, og det hele utvikler seg til en aldri så liten sosial begivenhet.

Fiskerne har ikke vært mer enn et par-tre timer ute på havet, men er fornøyd med utbyttet. Fisket er bra om dagen. Senere skal de til markedet på Swallows Beach, som ligger et steinkast fra øyas mest kjente treffsted – Pigeon Point.

– Prisene er kanskje ikke all verden, men det blir mer enn nok til et par øl, gliser Jimmy og tar et par krafttak.