PÅ BORDENE: Gammel og ung i skjønn forening på afterskien på Nederhütte i Obergurgl.
Active & nature
Helt vilt i Alpene
NO
På after ski i Obergurgl
SHARE THIS ARTICLE
En spektakulær ballongferd i fjellene dro den lille alpe-landsbyen Obergurgl frem i verdens rampelys. Det feirer familien Gamber hver eneste dag med Alpenes heftigste afterski.
Østerrikerne har en lei tendens til å vinne både i skibakkene, men også utenfor. For er det et annet område de overgår alle andre på er det å feste med skistøvler på beina.
ROCKEFAMILIE: Familien Gamper med pappa Rudi på sang og gitar (t.h.) underholder på Nederhütte, med et show som gjør afterskien her til en av de mest populære – og beste – beste i Ötztal.
– Der er vi best i verden, hoier Oliver Gstrein-Gutkauf og gir meg sitt bredeste skilærersmil.
Vi sitter med hver vår weissbier i solsteiken utenfor Nederhütte, der familien Gamper allerede har begynt ettermiddagsshowet. Nesten hver dag har de sammen med et svært påskrudd klientell servert en av alpenes råeste afterski-fester.
Schnaps og øl flyter, bord veltes, og bestefedre og –mødre går helt av skaftet.
– Det er som et galehus, ler Oliver og utbringer en skål.
Ingen kan som østerrikerne feste og stå på ski på samme tid.
Ustemt allsang
Obergurgl ligger i enden av en trang dal helt på grensen til Italia, noen kilometer fra langt mer kjente Sölden. Normalt bor det bare noen hundre mennesker her, men særlig i skisesongen er det travelt både i gatene og i de brede pistene.
«Alpediamanten» som den kalles er likevel som en søvnig landsby å regne sammenlignet med den langt større og travlere storebroren Sölden noen kilometer lengre ned i dalen.
LESKEDRIKK: Anna på Nederhütte sørger for stabil væsketilgang for slitne skikjørere.
KRAFTKOST: Det går mye i pølser og svinekjøtt i den østerrikske fjellheimen.
LETTKLEDT: Mot våren kan temperaturene i Sølden og Obergürgl helt oppe på 3000 meter være så gode at noen drister seg til å kaste klærne.
Det synes Matti fra Helsinki er helt greit. Vi møter han utenfor Nederhütte på vei inn i kaoset på dansegulvet innendørs.
– Jeg orker jo egentlig ikke partylivet lenger, gliser den joviale finnen der han noen sekunder senere svinger seg på gulvet sammen med kona.
PARTY: Sölden ligger bare noen kilometer fra Obergürgl – og særlig oppe i fjellene kjøres det noen heftige afterski-fester.
AC/DC-coverne fra familien Gampers hånd dundrer ut av høyttalerne, og Mattis intense vrikking med hoftene får kona til å hvine. Til en pensjonert rocker å være virker han å være i forbausende god form.
Så har da klokka tross alt såvidt passert tre på ettermiddagen, men for de fleste her er skidagen over. Obergurgl er ikke stedet for spesialistene, snarere for livsnytere og dem som vil ta livet litt mer med ro. Bakkene er ikke all verden sammenlignet med de mer kjente stedene, men mer enn gode nok for de fleste som trives like godt på bar som i snøen.
Utenfor stryker solstrålene lavt over grantrærne. Høyt over de vel 2000 meterne der vi befinner oss kan vi fortsatt skimte de ivrigste skikjørerne i fint driv nedover de karakteristiske, vide traseene.
– Du kan virkelig kjøre på nå når det begynner å tynnes ut i rekkene, sier Oliver over støyen av fuzzgitarer og ustemt allsang.
Festen har så vidt kommet i gang.
En tid for alt
De gode snøforholdene kom lenge i skyggen av et annet faktum, som en periode gjorde Obergurgl verdenskjent. Sommeren 1931 fløy nemlig sveitseren Auguste Piccard i sin luftballong mellom fjellene i et forsøk på å sette høyderekord.
En dag klarte han da også å stige opp til rekordhøye 16 000 meter, men var ikke så heldig på veien tilbake. Det led mot kvelden da han dundret ned i Gurgler Ferner-isbreen, ikke langt fra landsbyen, en ulykke som høyst sannsynlig ville kostet ham livet om ikke en fjellmann med falkeblikk tilfeldigvis så det hele.
I skumringen fikk Hans Falkner (!) med seg kræsjlandingen, og før en ny dag opprant var han allerede på vei opp til breen. Der klarte han på heroisk vis å føre de forslåtte mannskapene over dype bresprekker ned i sikkerhet i dalen igjen.
Opptrinnet gikk ikke ubemerket hen. Hele verden fulgte nemlig med på redningsaksjonen, noe som plasserte den tidligere så bortgjemte landsbyen på verdenskartet.
HJEMMEKJÆR: Oliver Gstrein-Gutkauf er skilærer og guide i Obergurgl, og er lommekjent i fjellene rundt landsbyen.
MOOSERWIRT: Alpenes – og muligens også verdens – heftigste afterskisted.
PUDDER: De preparerte skibakkene rundt Obergurgl har sine begrensninger, men off pisten er blant de bedre i Alpene – som dette området mellom Wurmkogl og Königskogl på grensen til Italia.
FRIKJØRING: For den som beveger seg litt utenfor allfarvei er det store områder for frikjøring.
AVSLAPPING: Solen skinner ofte oppe i den østerrikske fjellheimen.
OBERGURGL: Skilandsbyen blir liten mellom de taggete fjellene her på grensen til Italia.
AQUADOME: Avslapning i det gedigne badeanlegget noen kilometer nord for Sölden.
KRAFTKOST: Det går mye å kjøtt og tykke sauser på spisestedene i denne delen av Østerrike.
SÖLDEN: Den kjente tunnellen oppe i skianlegget.
FOR FIFFEN: Det finnes en rekke melkebutikken for den som skal på shopping i Sölden.
DRIFTIG PAR: Mens mannen Jakob regjerer på kjøkkenet i restaurant Gampe Thaya er det Daniela Prantl som styrer ute i restauranten.
STJERNEN: Top Mountain Star heter utkikks- punktet på Wurmkogl, som ligger på grensen til Italia, og serverer wiessbier 3082 meter over havet.
Previous
Next
Obergurgl brukte «reklamen» for alt den var verdt. Tusener strømmer inn i dalen på sommerstid, og etter hvert også om vinteren.
Det har ikke minst sørget for et godt utkomme for Oliver, som om sommeren – som mange andre fastboende – jobber som håndverker
– Det er et fint liv. Etter at jeg giftet meg og fikk barn er dagene roligere, og med jobben som skilærer får jeg jo uansett gjort det jeg liker aller best – nemlig å stå på ski, sier han.
Da hører en øl eller to med etter endt arbeidsøkt.
– Med årene gleder jeg meg mer og mer til en øl som denne, innrømmer Oliver, og rekker to fingre i været.
Ingen over, ingen ved siden, sies det om dette verdenskjente partystedet midt Mooserwirt i skibakken i St. Anton. På en middels dag selges det mer enn 5000 liter øl her, som sier noe om galskapen. Tysk elektro-ompa og smakløs eurotrash holder folk i gang til solen går ned. Utfordringen da er å finne skiene, deretter å komme deg velberget ned til landsbyen.
Merlin’s Bar and Grill, Whistler (Canada)
Anlegget i Whistler/Blackcombe er imponerende, og landsbyen som ligger i enden av skianleggene minner om skisteder i Alpene. På torvet er det full fest fra tidlig ettermiddag, med til dels store band på scenen på de største after ski-barene. Med sine mer enn 3 000 hektar og 200 heiser er Whistler-området med det tilliggende Blackcomb-fjellet Nord-Amerikas største.Whistler har med andre ord det meste, ikke minst kanadisk gjestfrihet.
Farinet Bar, Verbier (Sveits)
Sveits er ikke akkurat noe lavkostland, men skibakkene her ligger ikke mye tilbake for dem du finner på andre siden av grensen i Østerrike. I Verbier ligger Farinet Bar, der svenske cover-band ofte stikker innom. De får antakelig en kickback fra baren når de uten blygsel hausser opp stemningen og omtrent tvinger gjestene på den ene shoten etter den andre. Og blir det for hett under taket kan det dras til side så dampen som bygger seg opp slipper ut.
Skistua, Hemsedal (Norge)
Joda, vi er ikke så verst i Norge heller når det kommer til nachspiel i fjellheimen, og i Hemsedal er de utvilsomt best her til lands. Det har muligens sammenheng med at fjellbygda er den eneste som topografisk minner om alpene. På Skistua – Norges største afterski-område – er det levende musikk hver helg, og til dels kjente norske band har frekventert lokalene nederst i bakken.
Silver Bullet, Bad Gastein (Østerrike)
Denne cowboy og indianer-inspirerte baren i den tidligere kurbyen er en personlig favoritt. På Silver Bulleter det afterski i to etasjer, ofte med gode coverband på scenen, og utmerket mat.
La Folie Douce, Val Thorens (Frankrike)
La Folie Douce er faktisk et av de største afterski-stedene i Alpene, med avdelinger i Tignes og Val d’Isère. Val Thorens omtales som Det hvite Ibiza, som skyldes det heftige nattelivet. Live-bandene holder seg gjerne til oppjazzet alpemusikk, men mot kvelden og natten endrer Saloon Bar karakter mot mer technomusikk .
When and how to go
Reisen dit
STS Alpereiser arrangerer skiturer til Sölden og Obergurgl. I tillegg kan du fly med blant annet Lufthansa og booke overnatting selv.
Good to know
Visste du at...
… turismen – om sommeren – gjorde sitt inntog i Alpene på midten av 1800-tallet?
…Sölden med sine 15 000 gjestesenger og to millioner overnattinger i Østerrike bare blir slått av Wien i antall gjestedøgn?
…ismannen Ötzi var full av tatoveringer, hadde blå øyne og var 1,54 meter høy?
Sov og spis godt
Sov god:Hotel Gamper i Obergurgl ligger rett ved skibakken, og er veldig bra. I Sölden er det fint på Hotel Stefan, som ligger nesten vegg i vegg med hovedgondolen Giggijochbahn.
Spis godt: Nederhütte er et fint lunsjsted i bakkene overfor Obergurgl. NB: Få med deg after ski med familien Gamper på scenen (se over). Hohe Mut Alm, Wurmkoglhütte og Obstlerhütte er tre andre alternativer. Gampe Thaya i Sölden er en gammel seter midt i skibakken, der man blant annet lager sin egen ost. Her regjerer ekteparet Jakob og Daniele Prantl.
Annet enn ski
AVSLAPPENDE: Aqua Dome I Längefeld.
Obergurglpasser mer for familier og dem med romsligere lomme- bok. For den som vil ha flere og kanskje mer utfordrende bakker går det buss til Sölden noen kilometer unna. Sölden er kjent for sitt noe mer utsvevende natteliv, kasinoer og nattklubber. Bade- og spaanlegget Aqua Domei Längenfeld noen kilometer nord for Sölden er en fin avveksling når du har stått på ski noen dager. Her er det både flotte bassenger, ulike badstuer og spa.
Updated 23/10/2021
Bjørn Moholdt - Writer and photographer. He is restlessly traveling the world in search of inspiring stories that will nudge you as a traveller in the right, sustainable direction.