Ifølge en ny undersøkelse som Respons Analyse har utført for SpareBank 1 har bare 5 prosent tenkt seg utenlands i årets sommerferie. Samtidig svarer tre av fire at de ikke skal feriere i utlandet i sommer, og 16 prosent svarer at de ikke vet.

Videre svarer hele 64 prosent av de spurte at deres reiseplaner i ferien er endret på grunn av coronakrisen. Reiserestriksjoner og karantenekrav over hele verden har satt en effektiv stopper for reising de siste månedene.

14. mars frarådet Utenriksdepartementet ikke-nødvendige reiser til alle land, og de ba nordmenn om å komme hjem. To måneder senere gjelder fortsatt dette reiserådet. I tillegg blir alle som har vært i utlandet pålagt å være i hjemmekarantene i ti dager etter hjemkomst.

Onsdag åpnet EU for at det i «neste fase» vil bli en gradvis åpning mellom land der smittesituasjonen er lik. Samtidig har ikke EU-kommisjonen foreslått noen konkrete datoer for når de enkelte landene kan åpne opp.

Virussituasjonen, usikkerhet rundt utenlandsferier og regjeringens anbefaling om å starte planleggingen av norgesferie har ført til at mange nordmenn vil feriere i gamlelandet. Ifølge tall fra Finn.no har interessen for å leie feriehus, hytter og bobiler eksplodert.

Les mer om det HER!

Både politikere og helsemyndigheter har gjentatte ganger sagt at det er smittesituasjonen i Norge og i andre land som vil avgjøre når man kan åpne opp for reiser utenlands.

Folkehelseinstituttet anbefaler i sin siste risikovurdering at den obligatoriske innreisekarantenen bør vurderes gjensidig opphevet med andre land med god kontroll på epidemien. De anbefaler også at Norge samarbeider med nordiske land og EU-land om fjerning av reiserestriksjonene.

Statsminister Erna Solberg har vært tydelig på at hun ikke ønsker å importere smitte til Norge når situasjonen her til lands er under kontroll. Men det har kommet få signaler om når man kan vente en oppmykning av reiserestriksjonene.

– I utgangspunktet må man belage seg på at det blir norgesferie, i alle fall i første del av denne ferien, sa Solberg til NTB onsdag. ©