Med det endrer flyselskapet Play sin forretningsmodell, skalerer ned knutepunktet i Keflavik utenfor Reykjavik, og investerer i direkte charter til Middelhavet. 

Tap for Icelandair

Selskapet taper rett og slett for mye penger på Atlanterhavstrafikken. På det nordiske markedet flyr selskapet kun mellom København og Reykjavik. Andre reisemål i Norden selges gjennom samarbeid med blant annet Norwegian og Easyjet innen Play Connect.

Det var i 2012 at tech-gründeren Skùli Mogensen startet lavprisflyselskapet Wow Air, som raskt vokste til 20 fly og 1500 ansatte. Wow tjente ikke penger, men spiste hardt av Icelandairs fortjeneste. 

I 2017 hadde Wow en omsetning på vel 3,9 milliarder kroner, med et underskudd på nærmere 270 millioner kroner. Året etter solgte Mogensen selskapet mot 5,4 prosent av aksjene i Icelandair.

Ikke bærekraftig

Deretter, i 2019, startet Play opp av ledere fra Wow Air, men på grunn av pandemien kom ikke flyselskapet i drift før i 2021. Siden den gang har selskapet tapt penger på sine seks Airbus-maskiner. I 2022 var underskuddet, målt som EBIT, på vel 470 millioner kroner. 

I 2023 ble det halvert til 236 millioner, og inntektene nesten doblet.

I fjor derimot stupte resultatet. I tredje kvartal hadde Play cirka 500 000 passasjerer, men inntektene falt med ti prosent til i overkant av 1,5 milliarder kroner. Allerede i fjor høst, da konsernsjef Einar Örn Olafsen kunne vise til et overskudd for tredje kvartal på over 90 millioner kroner, annonserte han at forretningsmodellen med et knutepunkt i Keflavik ikke var bærekraftig i det lange løp.

Kraftig reduksjon

– Den sterkt økte konkurransen på den transatlantiske ruten i 2024 førte til pressede billettpriser og lavere lønnsomhet. Selv om markedet forbedres i 2025, vil ikke denne delen av vårt nettverk være tilstrekkelig lønnsomt i overskuelig fremtid, kommenterte han blant annet til tallene.

I løpet av våren vil derfor antall reisemål i Nord-Europa og Nord-Amerika reduseres. 

Framover planlegger Play å leie ut en tredjedel av sine tolv fly og redusere det såkalte «hub and spoke»-nettverket fra 75 til 30 prosent av selskapet. 

Resten brukes på charter- og direktefly til reisemål rundt Middelhavet. ©