Flere hundre norske turister fikk ferien på Rhodos delvis ødelagt forrige måned som følge av omfattende skogbranner på den sørøstlige delen av ferieøya. 

Uklart tilbud 

Sammen med tusenvis av andre utenlandske måtte de fleste av dem evakueres til den nordlige delen av den greske middelhavsøya. Denne delen av Rhodos, som har flest utenlandske turister, ble ikke direkte berørt av skogbrannene.

Rhodos får rundt 95 prosent av inntektene sine fra turisme. Den gjør øya økonomisk svært sårbar, og på direkten med den britiske ITV-stasjonen sa den greske statsministeren Kyriakos Mitsotakis at neste vår eller høst (altså utenfor høysesongen) vil Hellas tilby de utenlandske turister, som måtte evakueres under skogbrannene, en ukes gratis ferie på Rhodos.

LES MER: Pust ut på Rhodos!

Det er ikke klart hvordan de berørte turistene som ønsker å takke ja til tilbudet skal forholde seg til det. Det er heller ikke opplyst om tilbudet kun gjelder for eksempel gratis hotellopphold på Rhodos eller også inkluderer flytransport.

Også i Norge

Ifølge statsminister Mitsotakis har skogbrannene rammet rundt 15 prosent av Rhodos, men at situasjonen nå er tilbake til normalen.

– Til alle de som ferier på Rhodos ble berørt av skogbrannene, vil den greske regjeringen, i samarbeid med de lokale myndighetene på Rhodos, tilby én gratis ferieuke på Rhodos neste vår eller høst, sa Kyriakos Mitsotakis til den britiske tv-kanalen.

LES MER: Slik skal Rhodos bli verdens største ferie-laboratorium!

Det er ikke klart hvordan tilbudet skal settes sammen. Norske turoperatører vil trolig også bli koblet inn, men foreløpig har ingen kommet med noe utspill i saken.

Tilbudet tolkes ellers å bli knyttet til såkalte «skulderperioder «på året – som april, mai og oktober. Om det vil inkludere hotell i tillegg til flyreisen snakker vi om kostnader til flere titalls millioner kroner. ©