Det eierne beskriver som landets mest «primitive» hotell ligger knapt et par timer fra Stockholm – angivelig et paradis for stadig flere som søker tilflukt i villmarkens stillhet.

STILLHET: Et knapphetsgode i en stadig mer støyende verden.

Gammel tradisjon

Dog er kanskje hotell en noe misvisende beskrivelse av Kolabryn Eco-Lodge. Innkvarteringen minner om skoghytter som er mer inspirert av Hobbitun i Ringenes herre enn de viden kjente svenske herregårdene.

Kolabryn ble etablert i 1996 av et knippe initiativtakere i den nærliggende småbyen Skinnskatteberg. I august 2004 dro de i gang et prosjekt der de ville gjenvinne den gamle tradisjonen med å produsere trekull. I mer enn 400 år drev menneskene i Skinnskatteberg en omfattende trekullproduksjon for utvinning av jern, men med nye og mer moderne metoder for produksjon forsvant etterspørselen etter trekull. 

I Kolarbyn og området rundt er det hundrevis av rester etter slike kullovner, noe som vitner om glansdagene da jernet var en sterkt medvirkende årsak til oppbyggingen av Sverige som en industriell og økonomisk stormakt.

For å videreføre den flere hundre år gamle tradisjonen tbygde Skinnskatteberg kommune i 1996 tolv kullhytter. Åtte år senere ble Kolarbyn ombygd til overnattingssted, der du som besøkende i dag kan lære om den gamle kulturen med kullproduksjon. 

En gang i året – rundt midten av august – bygges det også en stor trekullovn, der både besøkende og lokalbefolkningen kan være med.

Magisk

I dag består Kolarbyn av skoghytter som du knapt legger merke til før du blir gjort oppmerksom på dem. Så godt er de integrert i landskapet at du må ha hjelp for å finne dem. Her er ingen strøm, bare stearinlys og ditt eget åndedrag – akkompagnert av skogens ro og en knitrende peis. 

Du våkner av rovfuglenes skrik, ikke brummende motorer i rushtiden. 

Ideen har vært å skape et sted for mennesker interessert i det tradisjonelle livet på landet – det å leve i og med naturen. Samt en historieleksjon i svensk industrihistorie.

– Følelsen av å våkne om morgenen til fuglesang, og starte opp med å fyre opp i grua, er bare magisk, forklarer eierne – og de hundrevis av besøkende som har vært der.

For et opphold på Kolabryn bør du forberede deg på all slags vær, og ha med værbestandige og varme klær i sekken samt kamera, kikkert, sovepose og pute, badedrakt, håndklær, en vannflaske og litt snacks.

Mot et pristillegg kan du bestille guidede fotturer, ridning, badstu og boblebad, samt kanoutleie og bever- eller elgsafari. ©

Sjekk mer HER!