The lists

Perleraden i Vestfold

NO

Langs Vestfolds idylliske kyst ligger det en rad av opplevelser som du ikke bør haste forbi. Her er 11 av dem.

SHARE THIS ARTICLE

1 Helten på høyden

På Mølleberget i Stavern, skuende ut over Citadelløya og Dynekilen over kjølen, troner en av Norges fremste helteskikkelser – Peter Wessel Tordenskjold. Bakgrunnen for statuens plassering er at Tordenskjold ved flere anledninger lå i Stavern. Statuen ble avduket under Stavernfesten i 1935, der blant annet Herman Wildenvey var til stede. Den står rett ved Hotel Wassilioff – etablert av russeren Michael Wassilioff (1814-1875).

2 Vakkert i Nevlunghavn

Som mange andre steder langs kysten ble Nevlunghavn tuftet på fiske, for havna er lun og trygg, forsterket av Havneberget – eller «Kikkærsberget» som havningene kaller pynten i bakkant av bygda.
Navnet Kikkærsberget stammer fra den tiden da utvalgte menn satt og speidet der etter skip som trengte hjelp til å navigere i de skumle farvannene, og nettopp de noe spesielle seilingsforholdene langs kysten her gjorde at losene fikk en særlig status. 

3 På «Bedehuset»

I Larvik går de på Bedehuset, om de skal ut og spise. For det tidligere samlingslokalet for troende er i dag byens beste matsted. Det er bakeren Pål Taklo som har gjort om lokalet til det det er i dag – et lite tempel for gode tallerkenretter.
– Vi tenkte å kalle stedet noe mer fancy, men det ville endt opp som Bedehuset på folkemunne likevel, sier den sindige restauratøren, som startet opp med et lite bakeri i byen. I tillegg driver han en fiskebutikk og tre kaffesteder (Majas). 

4 Gourmet på brygga

Mesterkokken og vinner av Bocuse d’OR 2009 Geir Skeies sjømat-restaurant Brygga 11 i havna i Sandefjord er en opplevelse. Med sin beliggenhet ved sjøkanten i Sandefjord er omgivelsene ypperlige for å nyte et godt måltid med sjømat – eller et glass med god drikke.
Her serveres det blant annet nykokte Skagerrak-reker med majones, for ikke å snakke om blåskjell, sesongens grønnsaker, hjemmelagde silderetter, røkelaks – eller lutefisk til jul.
Råvarene står med andre ord i sentrum, og menyen varierer alt etter hva fiskerne kommer inn med. 

5 Strålende langs Kyststien

kyststien mellom Stavern og Helgeroa er det en 35 km merket vandringslede som tar deg langs svaberg, sandstrender, grunne viker og ulike typer skog. Dette er en strålende turopplevelse, med kort vei mellom tursko og høye hæler.
På Mølen, et mektig naturmonument fra siste istid, kan du la blikket hvile mot horisonten og kjenne på naturkreftene.

6 Praktvillaen som ble hotell

Midtåsen ble bygget i 1934, på oppdrag fra den kjente skipsrederen og samfunnsbyggeren Anders Jahre. Huset er tegnet av datidenes ledende arkitekt, Arnstein Arneberg, og ligger på en høyde omgitt av et 60 mål stort parkanlegg. Den praktfulle boligen er bygget på en akse mot Sandefjordsfjorden. Når du kommer inn hoveddøren kan du se rett ut mot det åpne havet.
Nå er eiendommen åpen for alle som ønsker en spesiell ramme rundt sitt arrangement – eller overnatte der. Samt oppleve skulpturer av kunstneren Knut Steen.

 

7 Familiekos i Bøkeskogen  

Den 300 mål store bøkeskogen som vokste frem for rundt tusen år siden troner majestetisk på toppen av byen, og har mange fine gangstier og turløyper langs Farrisvannet.
Det var på slutten av 1970-tallet at familien Sundal overtok den gamle BøkeKroa – for mange det viktigste turmålet. I dag regjerer tredje generasjon. Alle de fire barna til Tove og Håkon Sundal er i dag med i driften av kroen på hvert sitt vis – en familiebedrift i ordets rette betydning. De gjør alle sitt ytterste for at du som besøkende skal føle deg vel.

8 Alle veier leder til Kurbadhagen

Her i hjertet av den gamle hvalfangerbyen har unge krefter overtatt det som i sin tid het Sandefjord kurbad – der vår største dramatiker Henrik Ibsen var blant storhetene som frekventerte – og som legen Heinrich Arnold Thaulow opprettet i 1837.
Dagens trebygning fra 1899 er en av Europas største i sitt slag, og er blitt byens viktigste sosiale og kulturelle møtested. Musikk- og cocktailbarer er åpen hele året, men på sommeren flyttes aktiviteten utendørs. Da arrangeres det store og små konserter, festivaler og eventer i hageområdet utenfor, med servering til. 

9 Ta turen innom Preus

Det nasjonale museet for fotografi i Magasin A på Karljohansvern i Horten skal dekke de kunstneriske, kulturhistoriske og tekniske sidene ved norsk fotografi. Museet ble opprettet i 1995, da Staten kjøpte samlingene til det private Preus fotomuseum. 
Museets innredning er tegnet av arkitekt Sverre Fehn, og samlingene består av fotografier, andre former for bilder, kameraer og annet teknisk utstyr som belyser fotografiets utvikling. Billedsamlingen har bred representasjon av den internasjonale fotohistorien. I det hele tatt er Preus museum et fagbibliotek av internasjonal standard.

10 Tid (og sted) for egenpleie

For 10 000 år siden trakk isen tilbake, og vannet sildret gjennom steinmassene og samlet seg i en renset, næringsrik kilde. I 1843 etablerte Karen Linaae det første badet på denne kilden, og i 1880 grunnla Dr. Ingebrigt Holm et nytt bad i Larvik.
Med andre ord er ikke tanken om et «spahotell» i Larvik av ny dato, selv om Farris Bad av idag – åpnet i 2009 – er noe helt annet enn det opprinnelige bygget. Dagens utgave tilbyr i tillegg til noe mange anses som Norges beste spa-fasiliteter også et spisested av høy internasjonal klasse.

 

11 Ut på øya

Dra ut til den vakre Citadelløya utenfor Stavern. Fortet som i sin tid ble bygget her ble en viktig base for Tordenskiold og hans flåte under den store nordiske krig fra 1709 til 1720 – i tillegg til et sentralt punkt for sjøtrafikken til og fra Danmark i denne perioden. 
Det eldste bygget i anlegget, Kruttårnet, har en karakteristisk arkitektur og er i dag et populært utfluktsmål. Stavernsøya som den også kalles har også en flott sandstrand og samt en rekke sjeldne og enestående planter. De har trolig kommet som ballast på de mange utenlandske skipene som la til her.