The lists

Norges 7 vakreste bilferier

NO

Med bil får du flere ferier én, mener NAFs veibok-redaktør Per Roger Lauritzen, som her gir Way2Gos lesere sine syv beste tips for den kommende sommeren.

SHARE THIS ARTICLE

1 Vilt og vakkert

En av våre første nasjonale turistveier – av i alt 18 – tar deg fra Lom i Gudbrandsdalen gjennom Bøverdalen, forbi Flåklypa og opp til Jotunheimen (bildet).

Over Sognefjellet får du oppleve den høyeste fjellovergangen i Nord-Europa på 1428 meter over havet, ned til havet i Lustrafjorden. Denne bilturen gir deg en solid smakebit på den vakre og ville norske naturen. Ta en avstikker til Urnes og Solvorn, kan du besøke Walaker Hotel, Norges eldste, og se Urnes stavkirke.

2 Vikingtokt i Vestfold

Den aller ytterste veien ved kysten i Vestfold fra Horten til Helgeroa kalles Vikingveien. Her er de mange spor fra både vikingtiden og tidlig middelalder.

I Åsgårdstrand kan du gå i Edvard Munchs fotspor. Besøk også Oseberghaugen hvor det kjente Osebergskipet ble funnet og utgravd i 1904. For ikke å glemme en tur innom Norges eldste by fra 871, Tønsberg (bildet), som begynte som storgård.

3 Kystens riksvei

Sørlandet smaker av sommer. Kystens riksvei er en rekke mindre veier som følger kysten langs denne delen av landet. Bilturen fra Risør til Flekkefjord passerer mange perler, for eksempel Lyngør, Merdø og Lindesnes. Og det er bare å fortsette – Arendal, Grimstad, Lillesand (bildet), Kristiansand og Mandal for å nevne noen.

Husk å få med deg Norges eldste fyr Lindesnes og fyrmuseet.

4 Over Trollstigen

Den vel ti mil lange nasjonale turistveien Geiranger – Trollstigen starter ved Langvatnet i Skjåk i Oppland og ender i Åndalsnes i Møre og Romsdal. Dra opp til toppen av Dalsnibba, 1476 meter over havet. Stopp deretter ved Flydalsjuvet.

Opp den bratte Ørneveien er det obligatorisk med en bilde i Ørnesvingen. Senere kommer du til de ikoniske svingene ned Trollstigen (bildet) mot dalbunnen. 

5 Villmarksveien

Fra Halden langs svenskegrensen mot Ørje og videre gjennom Akershus, går det en veldig vakker vei. Opplev grensehistorien på Fredriksten festning (bildet). Kjør deretter langs Haldenvassdraget og bli med på en båttur gjennom slusene. 

Grensehistorien i Ørje er også spennende. Her kan du se restene av festningsverkene som ble bygget på slutten av 1800-tallet.

6 Nordkysten av Senja

Nordkysten av Senja, mellom Gryllefjord og Botnhamn, er  strålende. Her kommer du helt ned i fjæra, ut og inn av fjorder, og via mange kriker og kroker. Dra innom Husøy i Lenvik, det eneste stedet her til lands som daglig og offisielt praktiserer siesta.  Det har vært tradisjon siden et spansk skip for flere hundre år siden havarerte rett utenfor kysten. Historien vil nemlig ha det til at noen av mannskapet kom seg i land.

7 Lengst nord i landet

Som sitt siste tips anbefaler han å ta veien langs østkysten av Finnmark. Turistveien starter i Varangerbotn, helt innerst i fjorden, og går helt til utposten Hamningberg. Landskapet er åpent og storslått, og i sommerhalvåret er også solen oppe hele døgnet.Ceavccageadge finner du Mortensnes natur- og kultursenter med samiske kulturminner. Det finnes også en kultursti i et fredet fornminne-område her med rundt 300 tufter fra bosettings-perioder gjennom 10 000 år.