The lists

9 greske øy-favoritter

NO

Vi lengter alltid tilbake til øyene i Hellas. Her er ni av våre favoritter i øygruppen Kykladene.

SHARE THIS ARTICLE

1 Naxos

Denne øya var lenge et kultursentrum i gamle Hellas og Bysants. Innflytelsen fra Venezia er også tydelig, men først og fremst er det harmonien som rår. På Naxos føles ikke turismen så påtrengende, og øyas rikelige grøde tilflyter markedene og restaurantene i fullt monn. Prøv en vandretur i fjellene i innlandet, mellom gamle landsbyer, der livet leves som det har gjort i århundrer.

2 Syros

En av de minste av øyene i Kykladene, men den med flest mennesker. Det skyldes at øygruppens administrative senter ligger her, i byen Ermoupolis. Blant trekkplastrene er en rekke koselige restauranter i «hovedstaden» samt flere små, men deilige strender, hovedsakelig sør på øya.

3 Milos

Denne vulkanøya er mest kjent for sin dramatiske kystlinje (og den vakre statuen Venus de Milo, som ble funnet her i en olivenlund i 1820), som vitner om Milos’ vulkanske opprinnelse. Av den grunn finner du også varme kilder på øya. Er du på jakt etter en strand for deg selv er muligens dette stedet; ingen av de øvrige kykladiske øyene har like mange strender som Milos. Er du historisk interessert bør du oppsøke Filakopi, en av de første minoiske bosettingene i arkipelet.

4 Andros

Dette er øya for den som ikke vil følge de tradisjonelle turistrutene i Kykladene. Øygruppens nordligste øy er også den nest største, og er et funn for både arkeologiske og arkitektonisk interesserte. Innflytelsen fra Venezia er påtakelig, mens neoklassisistiske herregårder står i slående kontrast til de tradisjonelle, greske gårdshusene. Her er i tillegg mange bortgjemte strender, som du ofte får ha helt for deg selv.

5 Folegandros

Skal du virkelig dra utenom alfarvei kan lille Folegandros være noe for deg. Her bor knapt 600 mennesker, og den er ikke mer enn 12 km lang. Likevel er det flere flotte strender her, og de tre små landsbyene er veldig trivelige.

6 Santorini

Selve juvelen i den kykladiske kronen, der den dramatiske naturen er den største attraksjonen. Få med deg solnedgangen i de spektakulære landsbyene Oia og Fira. 300 trappetrinn nedenfor Oia ligger Ammoudi, en liten fargerik havn for fiskebåter, der du også finner et par gode tavernaer rett på kaikanten.

7 Ios

Lenge ansett som partyøya, men det er mer til Ios enn alle barene og nattklubbene som ligger vegg i vegg i øyhovedstaden Hora. Stadig flere familier og eldre reisende finner veien hit, mye takket være de flotte strendene og de arkeologiske attraksjonene.

8 Paros

De mest attraktive stedene ligger nord og sørøst på denne øya, mest kjent for sin marmorproduksjon. Noussa er en hyggelig fiskelandsby på kysten, men det kanskje triveligste stedet finner du inne på øya. I Lefkes er det flere lune kafeer og artige butikker.

Den mer avslappende øya Antiparos ligger bare en kort fergetur unna, med strender ikke fullt så befolket som dem du finner på Paros.

9 Mykonos

Den mest glamorøse av øyene, som ikke minst skyldes Mykonos by. Den er full av sjarm, men også av mennesker, særlig i høysesongen. Kjendisfaktoren er høy, så er også prisene, men det bør likevel ikke hindre deg i å besøke en av de mange meget trivelige utstedene og butikkene. Styr unna de mest populære strendene, de er ofte pakket, men det er flere avsides å velge blant. Er du først på Mykonos bør du oppsøke oldtidsbyen Delos, som er en kort båtreise unna.