
1 Full fart i Kragerø
Skal du raskt og fartsfylt ut i øyriket utenfor Kragerø er RIB-en til Petter Jørgensen herved anbefalt. Med denne er det kort vei til idylliske øyer som Jomfruland. Her bør du unne deg sjømat på Tårnbrygga.
Å ferdes gjennom Telemark er som en norgesreise i miniatyr. Bli med på en reise til hjertet av landet vårt.
Skal du raskt og fartsfylt ut i øyriket utenfor Kragerø er RIB-en til Petter Jørgensen herved anbefalt. Med denne er det kort vei til idylliske øyer som Jomfruland. Her bør du unne deg sjømat på Tårnbrygga.
Kragerø var vår store mester Edvard Munchs yndlingssted, der han også var veldig produktiv. Det spesielle lyset her skal etter sigende inspirert ham. Unn deg en vandring i hans fotspor rundt i de hyggelige gatene og bli som mesteren begeistret – og inspirert.
I en gammel lagerbygning i Treungen ligge Z-museum. Her kan du på finurlig vis vandre gjennom historien. Bygget er fylt med gjenstander fra en forgangen tid, alt fra hundrevis av ulike telefonapparater til Norges første Donald Duck-magasin, unike biler og veldig mye annet rart – og spennende.
Fjoneferga M/F Nissen over innsjøen Nisser er en av de siste, og den absolutt minste kabelferga, i Norge. Her er det maks plass til tre biler.
Seljordvannet er kjent for sin sjøorm, og fra det karakteristiske, 17 meter høye sjøormtårnet i nordenden av vannet kan du speide ut over det i håp om å se den sjy ormen. Historiene om det myteomspunne dyret går så langt tilbake som til midten av 1700-tallet.
I den store dramatikeren Henrik Ibsens fødeby kan du besøke barndomshjemmet hans på Venstøp. Ibsen bodde i Skien hele sin barndom. Da han var syv år gammel flyttet familien til Venstøp, der det i dag er et museum.
En reise med en av båtene på Telemarkskanalen er som en tidsreise, et interessant vindu inn i en annen tid. På turen får du oppleve bygdene underveis, gammel kulturhistorie, folkeliv og ikke minst slusing slik det har foregått i over 150 å
Lerkekåsa Vingård i Gvarv gir en interessant og smakfull introduksjon til norsk vinproduksjon. I dag er det ekteparet Lill Gjestad Wollberg og Odd Eugen Wollberg som lager både rød- og hvitvin på stokkene som de forrige eierne – Wenche Hvattum og Joar Sættem (bildet) – så samvittighetsfullt dyrket frem til et av landets mest spennende steder i sitt slag.
Krossobanen i Rjukan var Nord-Europas første kabelbane, bygd i 1928, og er fortsatt en flott måte å komme seg opp i fjellene rundt industribygda på. Om ikke annet er utsikten over byen og Gaustatoppen formidabel. Krossobanen er også raskeste veien til Hardangervidda, Europas største høyfjellsplatå, der du finner utallige sykkel-, vandrings- og fiskemuligheter.
Vemork var internasjonalt kjent lenge før filmene om sabotasjeaksjonene nådde det store utland. Kraftstasjonen som temmet Rjukanfossen ble oppført i 1911, og dro i gang et industrieventyr uten sidestykke i norsk – og internasjonal – sammenheng. I dag er Vemork et strålende museum.
Heddal stavkirke i Porsgrunn er Norges største og best bevarte i sitt slag, bygget på 1200-tallet, og fremstår som et viktig eksempel på europeisk middelalder-arkitektur.
Industrihistorien i Notodden var utgangspunktet for byens omfattende blueshistorie, og byen er i dag Norges uoffisielle blueshovedstad. Dette og mer til blir du kjent med på Bok & Blueshuset, der mye av historien knyttet til byens industrihistorie, festivalen – og mye annet – er samlet.
Det sies at du kan se en sjettedel av Norge fra Gaustatoppen. På en klar dag, noe det ikke så ofte er i den høyden. Det er likevel en fenomenal tur opp dit, om du tar den underjordiske banen opp eller beina fatt. Det kan til tider være litt folksomt på stiene oppover, men det er i grunnen helt greit, for du kan enkelt finne din egen vei opp.
Rjukan er et fenomenalt sted å oppsøke om du er bare litt interessert i nyere norsk historie. Det moderne industri-Norge har på mange måter sitt opphav i denne byen, som i den grad særpreges av industriutbyggingen at hele byen i dag er på UNESCOs verdensarvliste.
Ifølge flere kilder er Jomfruland stedet i Norge med færrest regndager. Det var på den syv kilometer lange og én kilometer brede rullesteinsøya kunstneren Theodor Kittelsen fant inspirasjon til et av hans mest kjente verker – Nøkken. I sannhet et på aller måter magisk sted.