The lists

12 flotte fyr langs norskekysten

NO

Av de mer enn 200 fyrstasjoner langs norskekysten er rundt 60 åpne for overnatting. Her er 12 av de flotteste.

SHARE THIS ARTICLE

1 Kråkenes fyr

Kråkenes Fyr er et relativt nytt fyr, bygget i 1906 som innseilingsfyr fra Stadlandet, et av de mest stormfulle stedene langs norskekysten.
Fyrhuset ligger på en klippe 45 meter over havet og kan tilby overnatting i Stormsuiten, som ligger i toppetasjen. Den ble totalt renovert i 2019, har soverom, stue, bad, kjøkkenkrok og spisestue med utsikt til selve fyrlykten.
Stormhuset, som var fyrassistenten med familie sin bolig, er også nylig renovert og har fire soverom, kjøkken, bad, stue og vaskerom. I tillegg har fyret åpen kafe om sommeren.

2 Kvanhovden fyr

Tretti minutter med rutebåt fra Florø er du ytterst i havgapet og kan besøke Kvanhovden Fyr. Selve fyret ligger 40 meter oppe på en klippe på øya Hovden og har stått imot stormer og vind i mer enn hundre år. Byggeåret var 1895.
Fyret er ett av de høyest plasserte fyrhus i Norge og gir dermed en fantastisk utsikt både sør og nord langs kysten, og selvsagt rett ut mot havet – et perfekt sted for å nyte lange sommernetter eller høst – og vinterstormer. Fyrboligen kan huse opp til ti personer fordelt på tre soverom. Ingen luksus, men ekte og spennende.

3 Stabben fyr

På et glatt, avrundet skjær midt i skipsleia, ble det i 1866/1867 bygget et kraftig fyrhus. Stabben Fyrstasjon er i dag et av de mest særpregede fyrene i Norge, og er lett synlig både i skipsleia og fra kystbyen Florø. Fyret dekker hele skjæret og mot nordvest, der havet står strakt inn gjennom Hellefjorden, er grunnmuren formet som en skipsbaug, slik at bølgene kan slå seg av.
Stabben fyr har de siste årene blitt pusset opp og tilbyr nå overnatting gjennom Flora Kystkulturlag.

4 Marstein fyr

Marstein Fyr har en lang historie som strekker seg fra 1800-tallet, via dramatiske begivenheter under Andre verdenskrig, til noen voldsomme januardager i 2005 hvor blant annet fyrvokterboligen ble totaltskadet i det voldsomme ekstremværet «Inga».
Selve Marstein Fyr ble bygget i 1877 og ble avbemannet i 2002. I dag drives overnattingen på fyret av Panorama Hotell & Resort, som tilbyr 21 senger fordelt på 12 rom.

5 Ryvarden fyr

Ryvarden har en historie som landemerke i mer enn 1100 år. Historien om Ramnafloke som dro fra Ryvarden til Island er dokumentert i Landnamabok fra Island. Flokevarden sto ytterst på Ryvardneset i nesten 1000 år og var et viktig kjenne- og seilingsmerke langs leden.
I 1849 ble det første fyret bygget som veiviser for fiskere, og har opp gjennom årene blitt om- og påbygget. I dag tilbys det overnatting i fyrmesteren sin bolig for opptil ti personer.
Fyret ble helautomatisert i 1984.

6 Utsira fyr

Utsira Fyr ble tent 15. august 1844 og er Norges eneste gjenværende tvillingfyr. Ett tårn er fremdeles i drift og har en sveiphøyde på 78 meter over havet, og er Norges høgstliggende fyr. 
Utsira fyrstasjon tilbyr fem overnattingsenheter med plass fra en til fem personer. I tillegg til overnatting fins det også en kafe, et galleri og en gjenbruksbutikk her. Utsira er en øy med tilbud om fiske og fuglekikking og har en spennende historie med blant annet hustufter fra folkevandringstiden.

7 Obrestad fyr

Obrestad Fyr er fra 1873 og er det fyret på fastlandet i Norge som ligger lengst mot vest. Fyret er en del av Hå Kommune sin kulturminneplan. Selve fyrbygningen er i dag et museum.
Fyret har tre overnattingsenheter i husene som fyrvokterne og familiene deres bodde i fram til 1991. Alle husene som har utsikt mot havet og Høg-Jæren, er morderne og smakfullt innredet, kan leies hele året.

8 Kvassheim fyr

Lengst sør på Jæren finner du Kvassheim Fyr som kom i drift i 1912 og var i drift fram til 1990. Nå er det blitt et informasjon– og friluftssenter. Selve fyret består av en fyrbetjentbolig, et lystårn på 12 meter, et maskinrom hvor det var montert et tyfon tåkesignalanlegg. I tillegg er det også en assistentbolig og et uthus som nå er rehabilitert og tjener som overnattingsenheter.
Kvassheim fyr er også ett av tre besøkssenter for Våtmark Jæren.

9 Ona fyr

Fiskeværet Ona er navnet på et øysamfunn ytterst i havgapet på Romsdalskysten, vest for Molde. På øyene Ona og Husa bor det ca. 30 fastboende (16 på Ona). 
Ona Fyr ble bygget i 1865 og er plassert midt på øyas midtpunkt, Onakalven. På selve øya finner du en liten sommerkafe, keramikkverksteder, håndverksbutikk, kapell og en lang, hvit strand. Ona er et flott turmål, sommer som vinter, spesielt for de som liker fiske og fugletitting.
Fyret selv tilbyr ikke overnatting, men har et utmerket hotell med restaurant på Ona Havstuer.

10 Flatflesa fyr

Det har vært aktivitet ved Flatflesa Fyrstasjon siden 1902. Fram til 1988 har til sammen syv fyrvoktere, noen med familier, bodd og arbeidet her. I 2008 ble det gjennomført omfattende restaureringsarbeid på anlegget. 

Flatflesa Fyr i Lyngsværfjorden i Romsdal ligger på en klippe midt ute i havet, og flesa/fles betyr skjær/klippe. Husene har stått trygt på skjæret i 119 år. På fyret er det nå ni rom med 16 sengeplasser, pluss velværeavdeling med vedfyrt badestamp og badstu.

11 Molja fyr

Molja Fyr er et sjarmerende landemerke med unikt hotellrom ytterst på moloen ved innløpet til Ålesund, kun få minutters gange fra Hotel Brosundet. Den vakre designperlen kombinerer en rustikk historie med moderne komfort. Første etasje har et elegant og velutstyrt baderom, mens en spesialbygget seng tar opp halvparten av andre etasje. Soverommet gir utsikt mot Godøya og Atlanterhavet.

Som gjest blir du servert en luksuriøs frokostkurv om morgenen. Det 150 år gamle fyret er fremdeles i drift og leder skip trygt i havn.  Molja Fyr er en integrert del av Hotel Brosundet.

12 Runde fyr

Runde Fyr ligger på nordvestsiden av den kjente fugleøya Runde, rett utenfor Ålesund. Fyret ett av de eldste i Norge (det første fyrlyset tent på Lindesnes i 1656) og ble satt i drift i 1767. I påfølgende 235 år ble fyret bemannet av fyrvoktere, assistenter, familier, guvernanter, tjenestefolk og husdyr, fram til fyret ble automatisert i 2007.

I dag er den nyeste fyrvekterboligen gjort om til en selvbetjent turisthytte. Den har totalt 24 senger fordelt på flere soverom. Hytten har i tillegg kjøkken med mat fra selvbetjeningslager.