The lists

10 juleopplevelser i Odense

NO

Den verdenskjente forfatteren H.C. Andersens var litt av en romantiker – og elsket julen. Dette – og mer – får du oppleve i den julepyntete, vakre hjembyen hans Odense.

SHARE THIS ARTICLE

1 H.C. Andersens julemarked

I desember forvandles den gamle bydelen ved dikterens hus om til en stor markedsplass. Her gjenskapes fordums stemning, til en jul på H.C. Andersens tid (1805-1875). Selv om snøen som regel uteblir, er julestemning fortryllende god. Her finner du markedsboder og underholdning for hele familien. Det myldrer blant annet av gjøglere, nisser, lirekassespillere, H.C. Andersens eventyrfigurer og et julekor som setter den melodiøse «prikken over i-en» på førjulskosen. 

2 Oasen Møntergården

Midt i Odenses historiske bydel ligger Møntergården, en kulturhistorisk oase med vakre gårdsrom og interaktive museer hvor byhistorien formidles. 
Møntergården er et naturlig omdreiningspunkt for å rusle rundt i de smale, brosteinsbelagte gatene. Vi lot oss sjarmere av alt fra de skakke bindingsverkshusene fra 1500-tallet til den gotiske domkirken fra 1300-tallet, Sct. Knuds Kirke. «Pernille Lykkes Boder», et tidligere krypinn for de fattige, er en slående kontrast fra overklassehuset på gården.

3 I H. C. Andersens Hus

Museet er viet forfatterens og poetens liv og virke, og inneholder også hans tegninger og avisutklipp. Det åpnet allerede i 1908 og er ett av verdens eldste diktermuseer. Tips: Du kan bla i bøkene hans via PC og høre eventyrene på flere lytteposter. 

4 Søte opplevelser i Nærregade

Odense er kjent for sin fantastiske marsipan, samt sin sjokolade. Her kan du fråtse i hjemmelagede godsaker så å si over alt. Hva sier du til flødeboller med bringebær? Ønsker du «en søt opplevelse» kan du blant annet legge turen innom Chokoladehuset i Nørregade. 

5 Shopping I smug

Selv med et bredt shoppingutvalg, hvor de fleste butikkene kretser rundt gågatene Kongensgade og Vestergade, er det spesielt i sidegatene (smugene) du bør finne veien.  Brandts Passage og Vintapperstræde er våre favoritter. Her er det mange spennende spesial- og vintagebutikker så vel som utesteder. 
Og liker du antikviteter og krimskrams – titt innom den fredete kjøpmannsgården fra 1500-tallet, Kramboden, i Nedergade 24, . Design Retro i Kochsgade 101 er en interessant butikk med dansk design. 

6 Eventyr i gatene

Følg med! Rundt om i byens gater og parker finner du en rekke statuer fra kjente og kjære eventyr. Her kan møte på alt fra Tommelise, Havfruen og Den Standhaftige Tinnsoldat. Hvor mange statuer finner du? 
Historiske skikkelser som Knud Den Hellige har også fått sin rettmessige plass, sammen med andre dekorative statuer og monumenter.

7 Det gode brød

Kunder fra hele Danmark bestiller brød herfra Det gode brød. Dette familiedrevne bakeriet i Nørregade leverer fenomenale biodynamiske og økologiske bakevarer. Gaten kan ellers by på koselige cafeer og små butikker, som selger gjærbakst den mest ømfintlige mage vil kose seg med. Få gode tips om gjær og heving, og kjøp med deg bakst hjem!

8 Den fynske landsby

Den Fynske Landsby er en liten favoritt. Det ligner litt på Folkemuseet i Oslo, og er en samling nydelige gamle bindingsverkshus i et utendørs museum. Midt i «utstillingene» finner du Sortebo Kro, som har en av Odense (og Fyns) aller beste restauranter. Tips: Avslutt dagen her med en fem-retters kro-middag, eller start dagen med en frokost i Café Krostuen i samme bygning. 

9 Dyrehage i vinterskrud

Finn barnet i deg i Odense Zoo, som flere ganger er kåret til Europas beste zoo (i kategorien «under 500.000 besøkende). Er åpent i nesten hele november og desembe (sjekk hjemmesiden, klikk på navnet her). 

10 Fra klær til museum

Den renoverte fabrikken huser Brandts museum for kunst og visuell kultur, fra klassisk kunst til utfordrende samtidskunst, mote og design. Her finner du et levende kulturhus, med konsertscene, verksteder og kunst- og filmskole.