Vattenfall er den svensk parallellen til norske Statkraft, og eier en rekke kraftverk i flere land. Sammen med turoperatøren Stromma – som blant annet spesialiserer seg på sightseeing til vanns – skal de sammen med Vattenfall arbeide mot å elektrifisere store deler av Strommas aktiviteter.

Helt utslippsfritt

Stromma Group har virksomheter i seks land og 19 reisemål, blant annet Amsterdam, Berlin, København, Oslo og ikke minst Stockholm. Nylig signerte selskapet en avtale med Vattenfall om å investere i elektrisk drift av sightseeing-båtene.

Først ut er Amsterdams kanalbåter, som skal være fullt elektrifisert innen 2025.

– Partnerskapet med Stromma er et strålende eksempel på hvordan vi i fellesskap kan drive elektrifiseringen fremover og på sikt muliggjøre en helt utslippsfri flåte, sier Maria Lindberg.

Hun er ansvarlig for elektrifisering av tungtransport i Vattenfall Network Solutions.

– Vårt konsept «Power-as-a-Service» er basert på at vi eier, forvalter og tar ansvar for drift og vedlikehold av elektrisk infrastruktur. Det betyr at våre kunder kan fokusere på sin kjernevirksomhet, sier hun videre.

Obligatorisk

I en pressemelding uttrykker Stromma Group glede over samarbeidet med den svenske kraftgiganten.

– Vi gleder oss over arbeidet med elektrifiseringen av båtene våre i Amsterdam som et første skritt, sier Patric Sjöberg, president og administrerende direktør i Stromma Group.

– Vi står overfor en stor justering av vår drift, og partnerskapet er et viktig skritt i vårt fortsatte bærekraftsarbeid, sier Sjöberg.

I forbindelse med elektrifiseringen av kanalbåter i Amsterdam skal Vattenfall levere batterisystemet for utslippsfri drift av byens kanalbåter, som blir obligatorisk fra 2025. ©