Optimismen har begynt å sette seg blant verdens turoperatører. På verdenbasis falt inntektene for reiselivet med opp mot 40 billioner kroner (40 tusen milliarder), og 62 millioner sto uten jobb, ifølge bransjeorganet World Travel and Tourism Cuncil (WTTC). WTTC presser nå på for at internasjonale reiser skal gjenopptas for å dempe ytterligere tap av arbeidsplasser.

Vekst i bestillingene

– Vi er sikre på at vi får en anstendig sommer, sier TUIs toppsjef Friedrich Joussen til BBC.

TUI er Europas største turoperatør, og var ikke langt unna konkursen.

Det siste året har TUI som selger reiser til 180 land derfor blitt tvunget til å låne milliarder av kroner av den tyske regjeringen for å holde seg flytende. Internasjonale analytikere tror det kan få konsekvenser på sikt at turoperatøren nå er delvis nasjonalisert, i konkurransen med mindre og langt «slankere» aktører.

Det bekymrer ikke Joussen, som rår over en stor flåte fly og cruiseskip samt en kjede av reisebyråer verden rundt, og som tror at de omfattende vaksineprogrammene i Storbritannia, USA tog Europa vil bidra til at sommeren blir «anstendig». Dermed kan TUI også begynne «skilsmissen» fra staten.

I mars nådde bestillingene nærmere 30 millioner kroner.

Markant økning i Norge

Tross optimismen til Joussen rår også usikkerheten, blant annet i hvilken grad de enkelte landene vil insistere på vaksinepass, testing og andre regimer som kan bremse trafikken. Europeiske land har økt sine vaksinasjonsprogrammer de siste ukene, samtidig som kontinentet opplever en tredje bølge av infeksjoner i møte med nye varianter. 

Tross endel usikkerhetsmomenter er Joussen optimistisk foran sommeren.

– Alle medisinske råd vi har fått tilsier vaksinene vi nå har fungerer mot eksisterende Corona-varianter, sa Joussen.

– De kan riktignok være mindre effektive noen ganger, men det er fortsatt mye bedre enn å ikke bli vaksinert, sier han.

Ifølge Virke og Finn Reise er det markant økning i antallet bestillinger av feriereiser, da hovedsakelig hos store aktører som gir gode avbestillings-muligheter. Bestillingene knytter seg i stor grad til reiser som avvikles mot slutten av sommeren. På grunn av de gode avbestillings-vilkårene har flere helgardert seg, det vil si at de bestiller flere ulike alternativer for så å avbestille de det er minst sannsynlig at de vil reise til. ©