Italia er trolig verdens mest populære land å gifte seg i. Hvem ser ikke for seg en bryllups-seremoni på en kolle i Toscanas rullende kulturlandskap?

Pandemien merkbar

Tallene i bryllups-oversikten kommer fra den offentlig støttede Centro Studi Turistici (CST), og ble nylig presentert i Roma.

Her kommer det også frem at de mange bryllupene har betydelige økonomiske ringvirkninger. Det utgjør for eksempel over 619 000 ankomster og mer enn to millioner gjestedøgn. Omsetningen knyttet til denne delen av italiensk reiseliv er på godt over seks milliarder kroner.

I fjor vokste andelen utenlandske par som valgte å gifte seg i Italia med hele 54,1 prosent. 

For 2023 regner man med en økning på over tusen flere arrangementer sammenlignet med 2022, med en forventet økning på 9,5 prosent.

Det er registrert en oppgang i «bryllups-turismen» i alle italienske regioner, drevet av et sterkt ønske blant de reisende om å finne både unike og uvanlige omgivelser, som trulli-husene i Puglia.

PUGLIA: Les mer om denne spennende regionen HER!

– Effekten av pandemien er imidlertid fremdeles merkbar. De reisende har et større fokus på budsjettet. Det gjelder spesielt utenlandske par, som samtidig i økende grad ser etter typiske og unike steder, sier direktør Alessandro Tortelli hos CST Firenze.

Spesiell forbindelse

Ikke uventet er det Toscana med sin åpenbare naturskjønne attraksjoner som er den mest populære regionen å gifte seg i. Regionen utgjør 21 prosent av totalen.

TOSCANA: Les mer om dette HER!

Deretter følger Lombardia, Campania, Puglia, Sicilia og Lazio (Roma).

Det var flest reisende er fra USA. De utgjorde 29,2 prosent av antallet besøkende knyttet til bryllup. Reisende fra Europa utgjorde 57 prosent.

Samtidig utgjorde ikke uventet hjemmemarkedet en betydelig andel. 7160 italienske ekteskap ble inngått i en annen region enn der de bor.

– Fra etterkrigstiden frem til i dag har reisende fra utlandet som har valgt å gifte seg i Italia hovedsakelig vært amerikanere, sier Sandro Pappalardio i Italias statlige turistorganisasjon ENIT.

– Etter hvert har de kommet fra hele verden.

Han mener det delvis skyldes Italias posisjon som «kulturens vugge», men også følelser.

– At par velger å gifte seg i utlandet skyldes som regel en spesiell forbindelse til reisemålet, tog derfor velger å gifte seg der. Det er også en alternativ måte å oppleve destinasjonen på, sier Maria Elena Rossi, markedsdirektør i ENIT. ©