Det er spredningen av en ny og langt mer smittsom variant av coronaviruset i Storbritannia som har ført til de nye reiserestriksjonene.

Fra før har både Belgia, Nederland og Italia innført flyforbud og restriksjoner for reisende fra Storbritannia. Søndag kveld ble det kjent at også Tyskland vil stanse flytrafikken fra Storbritannia fra midnatt, og Reuters melder at også Bulgaria og Irland innfører restriksjoner.

Deretter fulgte Sverige og Frankrike med meldinger om det samme. Mandag formiddag bestemte også Norge seg.

Stengte grenser

Søndag kveld holdt EU-landene et hasteinnkalt videomøte om situasjonen, melder Ritzau. Her orienterte landene hverandre om hvilke tiltak de hadde planer om å innføre de nærmeste timene.

EU-ambassadørene er også innkalt til et møte om saken klokka 11 mandag formiddag, opplyser Sebastian Fischer på  Twitter. Han er talsmann for formannskapet, som fram til nyttår innehas av Tyskland.

En tysk regjeringskilde sier til AFP at restriksjonene kan komme til å gjelde i samtlige EU-land, som også nå skal diskutere en felles strategi for reiser fra Storbritannia med både fly, ferjer og tog.

I Storbritannia er det funnet over tusen tilfeller av den nye varianten av coronaviruset, som kan være opp til 70 prosent mer smittsom enn det vanlige coronaviruset, men trolig ikke mer dødelig.

Regjeringen i Nederland har besluttet å stanse alle flygninger fra Storbritannia fra søndag og foreløpig fram til 1. januar.

Belgia har stengt grensene fullstendig i minst et døgn, opplyste statsminister Alexander De Croo søndag. Også Italia har meldt at de stanser aller flygninger.

I Tyskland opplyste en talsperson for regjeringen søndag at det også vil bli innført restriksjoner for reisende fra Sør-Afrika.

Nedstengninger

Etter flere møter i regjeringen fredag kveld og lørdag kunngjorde Storbritannias statsminister Boris Johnson nye smitteverntiltak i London i regionen Sørøst-England. Det betyr i praksis så godt som full nedstengning.

Storbritannias helseminister Matt Hancock har opplyst at den nye virusvarianten har kommet ut av kontroll. Han ber alle som befinner seg i de rammede områdene, om å oppføre seg som om de har viruset.

– Det kommer til å bli veldig vanskelig å holde situasjonen under kontroll til massevaksinasjonen er i gang, sa helseministeren i et intervju med Sky News søndag.

De nye tiltakene innebærer blant annet stenging av alle butikker og forretninger som ikke er helt nødvendige, og krav om at folk må holde seg hjemme.

Statsminister Boris Johnson understrekte lørdag at millioner nå må kansellere juleplanene sine.

I Danmark er det funnet ni tilfeller av den nye varianten, og i Nederland ett. Danmark har foreløpig ikke vedtatt reiserestriksjoner overfor Storbritannia.

Norske helsemyndigheter vurderer nå ytterligere innstramminger for å unngå at den nye virusvarianten i Storbritannia sprer seg i Norge.

– Det er viktig at vi handler raskt for å prøve å unngå at denne virusvarianten kommer til Norge og spres videre innenlands her, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

– Det er viktig at alle som har ankommet fra Storbritannia de siste 14 dager etterlever karantenereglene. Vi har strenge innreisetiltak, men vurderer nå om det er nødvendig å sette inn ytterligere tiltak, legger han til.

Tall Aftenposten har hentet fra Avinor viser at 2771 passasjerer har kommet til Norge fra Storbritannia de siste to ukene. Søndag kveld landet tre fly på Gardermoen.

Det ventes totalt ti fly med reisende fra Storbritannia i løpet av de neste dagene, ifølge en oversikt fra Avinor. ©